Реклама / Ads
1| 5520 |10.06.2017 НОВИНИ

Посмъртно повишават в звание загиналия пилот

.
Георги Анастасов Източник: МО
Тъй като благодарение на професионалните качества на загиналия при инцидента с военния хеликоптер кап. Георги Анастасов, животът на останалите двама души от екипажа е спасен, министър Красимир Каракачанов е издал заповед за неговото повишаване в звание посмъртно от капитан в майор макар. Това каза той по bTV.
 

 Каракачанов допълни, че се е обадил лично на бащата на загиналия капитан, изразил е своите съболезнования. Министерството на отбраната поема всички разходи по транспортирането на семейството до Варна, което е от Ямбол, както и разходите по погребението.

 

За Варна още вчера са отпътували заместник-министърът Величков и вицеадмирал Евтимов, които да се запознаят на място със ситуацията, допълни Каракачанов.

Хеликоптер „Пантер” на ВМС падна в морето, командирът загинаРанени още двама от екипажа

 

По инцидента работи група от Военна полиция и Военноморския флот, те ще кажат подробностите, след като привършат проверката, обясни министърът.

 

"Това, което е ясно до момента е, че по време на морско учение „Черно море” 2017, в което са участвали хеликоптери „Пантер” от военноморските сили, се е провеждала стрелба по морска цел. Хеликоптерът е извършил успешно стрелбата, след което е трябвало да се отправи към брега", допълни Каракачанов.

 

Захождайки пред кораба, перката на вертолета е закачила пилона, на който се окачват знамената, пилотът обаче е овладял хеликоптера и се е отправил към брега. Но явно в следващите минути апаратурата подава сигнал за проблем, той обръща хеликоптера и го приближава обратно към кораба, за да може да бъде приводнен във водата близо до кораба, за да могат по-бързо и по-ефективно да работят спасителните екипи, които вече са се задействали по това време, обясни още министърът.

 

"Много бърза и професионална работа на спасителните екипи от флота, но при падането на хеликоптера във водата – тук вече се изяснява причината как двама от екипажа са успели да излязат, а самия пилот кап. Анастасов не е успял. Това ще го кажат следствените действия.

 

На практика, овладявайки хеликоптера и връщайки го обратно към кораба, със своите действия той е дал възможност на своите двама колеги да се спасят", допълни Каракачанов.

 

В коментар на думи на президента Румен Радев след инцидента вчера, че българските пилоти имат нальот поне три-четири пъти по-малък от стандартите на НАТО за безопасен санитарен минимум, Красимир Каракачанов заяви, че няколко часа след подобен инцидент, когато все още нищо не е ясно, да се правят подобни изказвания е несериозно:

 

„Първото нещо, което трябваше да се направи поне във вчерашния ден е да се запази една минута мълчание в памет на загиналия български пилот.

 

По думите му, от проверката, която е разпоредил, става ясно, че кап. Анастасов за миналата и тази година е имал достатъчно часове нальот и е действал изключително професионално не само по време на учението и при стрелбите, но и по време, когато се е получил инцидента при овладяването на хеликоптера. „Не може да се каже в конкретния случай, че инцидентът и жертвата, която сме дали е въпрос на неподготвеност на екипажа”.

 

Двамата пострадали пилоти са в стабилно състояние. Това съобщи Константин Герганов, зам.-началник на Военноморската болница във Варна, където са настанени.

 

Капитан Павел Симеонов и капитан Анатоли Апостолов са контактни и с нормални жизнени функции. Лекуващият екип дава добри прогнози за пълното възстановяване на двамата пилоти.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3858 |21.02.2017 Зимно слънце днес, градусите се повишават . 1| 3581 |12.01.2017 Плевнелиев удостоява военнослужещи с висше офицерско звание . 1| 4617 |21.12.2016 Предлагат Никола Петков и Петър Дертлиев за орден ”Стара планина” посмъртно . 1| 4404 |13.12.2016 Полша отнема посмъртно генералското звание на Ярузелски
Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads