Реклама / Ads
9| 2748 |20.07.2023 НОВИНИ

Посолството на Украйна в България: „Миротворец“ не отразява официалната политика на Киев

.
Емблемата на Миротворец
Дейността на обществената организация „Миротворец“ по никакъв начин не е свързана с работата на държавните институции на Украйна и не отразява официалната политика на Украинската държава. Това съобщава посолството на Украйна в България на своята официална страница във Facebook.
 

"БСП за България" заяви, че ще внесе сигнал до Държавна агенция „Национална сигурност” (ДАНС) и иска изслушване на службите за сайта "Миротворец", пише БТА.

"Възраждане" ще предложи проект на декларация във връзка с включването на български граждани в списък на украинския сайт. Вчера парламентарната комисия по външна политика е възложила на зам.-външния министър Елена Шекерлетова да проучат, да говорят и с украинския посланик, кой стои зад сайтове като „Миротворец“.

Когато имаше заплахи към Христо Грозев, държавата се задейства моментално, коментира вчера президентът Румен Радев във връзка с украинския сайт „Миротворец“.

 

„Очаквам българското правителство най-сетне да вземе някакво отношение по този случай, независимо какъв е. Трябва да се разбере дали това са фалшиви сигнали, дали са реалистични, доколко са достоверни, трябва да има действия. Всеки един български гражданин трябва да бъде защитаван, когато под заплаха са живота и сигурността му", каза президентът.

 

От февруари 2021 г. Европейският парламент настоява сайтът „Миротворец“, в който има списъци с хора, нарочени за „врагове“ на Украйна с подтекст да бъдат ликвидирани, да бъде закрит. Това каза евродепутатът Елена Йончева, която също е част от списъка на сайта от 2018 г.

 

Посолството на Украйна информира, че „Миротворец“ е независим информационен ресурс на обществена инициатива на Центъра за изследване на признаците на престъпления срещу националната сигурност на Украйна, мира и сигурността на човечеството и международния правов ред.

 

Според посолството информационното попълване на сайта се осъществява от общоизвестни и общодостъпни отворени източници, които се използват изключително за научно-изследователски, творчески и журналистически цели. Основните източници на информация, които се използват, са материали, публикувани в социалните мрежи, онлайн издания, частни уеб страници, както и тези, които се излъчват по телевизионни и радио канали.

 

Основателите на Центъра „Миротворец” уверяват, че извършват своята дейност в съответствие с действащото законодателство на Украйна и действащото международно право, пишат още от украинското посолство. В същото време трябва да се отбележи, че през последните години Руската федерация, като държава-агресор, предприемаше мерки за забрана на дейността на центъра „Миротворец“, по-специално изпращаше съответни призиви към ООН и УНИЦЕФ, добавят от посолството на Украйна в България.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 3150 |20.07.2023 Украйна се опитва да пробие руската отбрана. Атакува с касетъчни бомби . 4| 2508 |20.07.2023 Стотици нахлуха в посолството на Швеция в Багдад и го подпалиха . 11| 2813 |19.07.2023 МС, а не НС ще решава за оръжията, които България ще дава на Украйна . 9| 2673 |19.07.2023 ЕС планира да снабдява армията на Украйна с години чрез фонд за милиарди

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads