Реклама / Ads
0| 3154 |02.09.2022 НОВИНИ

Комисар Николов: Има бедстващи хора, но няма информация за загинали и пострадали при наводненията в Богдан

.
Няма информация за загинали и пострадали хора при наводнението в Богдан и Каравелово. Получават се подобни сигнали, но към момента те не са потвърдени. Това каза за БНТ директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ комисар Николай Николов.
 

По думите му ситуацията в Богдан и Каравелово продължава да е тежка. Добрата новина е, че нивото на водата в Богдан е паднало почти метър.

 

„Има бедстващи хора - това са трима души в Рибарниците до село Московец. Указанията са да се качат на виоките етажи на къщите, за да изчакат спасителите. Правим всичко възможно“, каза комисар Николов.

 

„Ако времето позволи, ще излети хеликоптер, за да се евакуират 5-6 души, включително и бременна жена. На място работят стотици хора - доброволци, пожарникари, военни, полицаи, спасители. Всичко възможно е мобилизирано, за да се окаже съдействие на хората“, добави той.

 

По думите му наводненията са причинени от проливните дъждове. Той обясни, че тази нощ над Клисура дъждът е бил 191 литра на квадратен метър. Около обяд над връх Богдан се е развила мощна купесто дъждовна облачност, т.нар - супер клетка, която допълнително е изляла дъжд.

 

„Всичко в планината в Средна гора до връх Богдан е разрушено. Това ни беше един от разервните маршрути да заобиколим през Белокамене, хижа Средногорец, да отидем до Богдан, но горе е ад - няма никакви пътища. Това са част от скатните води, които идват от Скалъдере“, каза комисар Николов.

 

„Заради разрушените мостове, в момента се подготвят понтонни мостове заедно с военните, които ще бъдат използвани за евакуация на хората, както и на екипите на БНТ, БНР, които също са в Богдан. Десетки лодки са наочени към мястото, но те не могат веднага да бъдат използвани поради високите води“, съобщи още комисар Николов.

 

Той допълни, че държат връзка с кметовете, а кметът на общината Кабаиванов е в Богдан, заедно с ръководителя на пожарната.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2811 |29.08.2022 Тони Николов: Излязоха призраци от 90-те за президентска република . 0| 5019 |28.08.2022 Александър Николов: Оферта беше за 13 танкера и след това намалена на 7 . 0| 2701 |25.08.2022 Гл. комисар Светлан Кичиков: Този миграционен натиск беше предвидим . 0| 2727 |23.08.2022 Александър Николов: Не сме имали против работа с ”Газпром”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads