Реклама / Ads

 

10| 3654 |10.04.2021 НОВИНИ

Повеждат ли Съединените щати световна социалистическа революция?

.
Доцент Виктор Йоцов Източник: БГНЕС
Като ”ляв завой” определят анализаторите икономическите политики на новата американска администрация. В самото начало на мандата му американският президент Джо Байдън предложи, а Конгресът впоследствие прие, спасителен план заради пандемията, включващ еднократна помощ от 1400 долара за повечето американци и редица форми на подпомагане на пострадалия от ограниченията бизнес.

Анализаторът на "Гардиън" Джонатан Фрийдланд възкликна: "Байдън учи левите партии по света как се използва властта".


И това изглежда няма да бъде еднократен акт. С цел да осигури конкурентоспособността на американската икономика сега Джо Байдън предлага още по-голям и дълготраен инфраструктурен план, чиято стойност може да достигне 4 трилиона долара. Заедно с това в първите си значими публични изяви, финансовият министър Джанет Йелън обяви едновременно планове за повишаване на корпоративния данък, както и че Вашингтон ще настоява за въвеждане на глобален минимален корпоративен данък. Повежда ли Съединените щати социалистическа революция, или просто трябва да се конкурират с Китай в условията на безпрецедентна пандемия?


.

Някои анализатори стигат до там да нарекат близо двутрилионния спасителен план на Байдън заради пандемията - "едно от най-важните законодателни решения на нашето време". Сега имаме предложение за 2-трилионен инфраструктурен план, който може да нарасне допълнително. Самият Байдън се вижда в ролята на Рузвелт или Линдън Джонсън и казва - "Искам да променя парадигмата". Виждаме ли осъществяването на такава промяна?


Темата коментира пред БНР икономистът, специалист по международни финансови отношения и преподавател в УНСС доц. Виктор Йоцов, бивш представител на България в Международния валутен фонд: "Това, което виждаме в момента, наистина е безпрецедентно. Натрупаха се две много големи кризи - финансова и здравна. Ако първият план на Байдън, вече приетият, беше насочен към последиците от пандемията, сега виждаме нещо съвсем различно. Става дума за инфраструктурен план, който е дългосрочен. Финансирането му няма да бъде просто с увеличаване на дефицита, а ще има и промяна в приходите".

 

Тук стигаме до предложенията на новия финансов министър Джанет Йелън едновременно за повишаване на корпоративното облагане в Съединените щати и глобален минимален корпоративен данък.

 

"Големите корпорации имат възможност да използват офшорни зони и така да се крият огромни печалби, които остават необлагани. Искат да се увеличи корпоративното облагане в САЩ от 21% на 28% и напълно си дават сметка, че въвеждането на една такава политика без глобални промени - означава, че тези данъци просто ще изтекат. Предвождат се и други промени - облагане на богатството, подоходен данък с вероятно по-стръмна скала. Интересното е, че се настоява тези основни принципи да бъдат приети и от техните партньори, разбирайте преди всичко Европа. ", обясни доц. Йоцов.


Той коментира и уроците на пандемията - може ли да се разчита на "свободния пазар" да се справи с икономическите и социални предизвикателства на подобна извънредна ситуация? "В нормални условия пазарът действа добре, в кризисни - не. Вижте какво става с ваксините. Чрез пазарни механизми не може да се осигури ваксина на цялото население. Трябва да има някаква централизация", посочи експертът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 5| 2682 |17.01.2021 Всички щати нащрек за въоръжени протести дни преди Байдън да влезе в Белия дом . 36| 11383 |06.09.2020 /на живо/ Ден 60: Съединените са на площада. Искат свобода /видео и снимки/ . 3| 4468 |26.11.2019 Съвместно изявление на президента на Съединените щати Тръмп и министър-председателя на България Борисов . 0| 5088 |31.03.2018 Олимпийски легенди повеждат „София кара колело”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ