Реклама / Ads
36| 12311 |06.09.2020 НОВИНИ

/на живо/ Ден 60: Съединените са на площада. Искат свобода /видео и снимки/

.
Източник: БГНЕС
60-тият пореден протестен ден днес съвпада с един от най-светлите празници в българската история - Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Гражданите продължават да настояват за оставката на кабинета “Борисов” и на главния прокурор Иван Гешев.
 

Хронологията на днешния протест ще проследим на живо. 

 

21.20 ч.

 

На пл. "Независимост" в столицата зазвуча химна на Република България. Протестиращите потеглиха на редовното си шествие до Орлов мост - символа на свободата.

 

21.04 ч.

 

Пред протестиращите в столицата застана и Къци Вапцаров.

 

"Сигурен съм, че много хора не смеят да дойдат тук от страх. Убеден съм, че и много от тях не са тук заради апатия и обезверяване. Голяма част от народа не вярва в нищо. Не вярва, че гласът му може да промени нещо. До голяма степен виновни за това са политиците. Трябва да се научим да изразяваме на глас това, което не ни харесват. Много хора се подиграват с протестиращите, с идеята за Велико народно въстание", заяви Вапцаров и допълни: По-страшно е Великото народно мълчание.

 

20.55 ч.

 

"Нашето съединение започна преди 60 дни, когато решихме, че ще кажем "Стига", ще живеем свободни, ще искаме оставки", заяви адв. Николай Хаджигенов от "Отровното трио" пред демонстрантите в столицата.

 

"Миналата сряда Борисов постигна детската си мечта - влезе в историята като най-кървавия диктатор от времето на Тодор Живков у нас. Честито, Борисов! Кървавите ти ръце ще бъде символ. Ще издигнем паметник там, където твоите хора биха народа, гониха го, пръскаха го със сълзотворен газ и с какво ли не", коментира още юристът.

 

Той отново обяви датата за Великото народно въстание II, което ще се проведе на 10 септември.

 

20.50 ч.

 

След градоначалника на Пловдив пред народа застана Румен Радев, който се обърна с тържественото си слово. От площада се чуха бурни овации.

 

"Историята неумолимо се движи напред. Днес будна България преоткрива силата на девиза "Съединението прави силата". За чистата и свята република на Апостола, в която управниците не се крият, а гледат гражданите очи в очи с чиста съвест и доверие, защото заедно радуват за доброто на България. В която българите са братя", посочи Радев.

 

"От Съединението и цялата ни възрожденска история знаем, че лъжите, хитруването, репресиите и политиканските интриги не могат да спрат един събуден народ, поел към своето осъзнато бъдеще", каза президентът и завърши с призива: Да живее свободна и единна България!.

 

20.40 ч.

 

Центърът на Пловдив беше блокиран от полицейски КПП-та, на които гражданите бяха подлагани на проверки. Започнаха да се чуват освирквания към присъстващите официални лица, включително към кмета на Пловдив Здравко Димитров.

По време на неговото слово на фон звучаха далечните възгласи "Оставка!"

 

20.34 ч.

 

"Българите живяли в Източна Румелия са живяли по-добре от българите в Княжеството. Отказали са се от всичко това, за да могат да живеят заедно със своите братя. Така както и вие вече 60 дни", заяви от протестната трибуна Архимандрид Дионисий.

 

20.30 ч.

 

Posted by Nikolai Philipov on Sunday, September 6, 2020

 

Напрежение между полиция и протестиращи в Пловдив.

 

Според информация на потребители в социалните мрежи полицията не е допуснала през един от пропускателните пунктове гражданин с европейското знаме.

 

Междувременно - все повече хора прииждат в района на "Триъгълника на властта" в столицата. Към този час около фонтана пред президентството са се събрали стотици хора.

 

19.53 ч.

 

На пл. "Независимост" в столицата продължават да прииждат хора и към този час. Под прозорците на властта звучат патриотични песни и маршове.

 

19.41 ч.

 

Протестиращи пеят химна на Република България в тунела под моста в Пловдив. На протеста в града под тепетата са се събрали десетки граждани.

 

19.40 ч.

 

Паралелно с недоволството в страната, протести има и на българите зад граница. Те изразяват своята солидарност с недоволните граждани в пределите на родината.

 

Протести бяха организирани днес в Брюксел, Майнхайм, Хамбург, Амстердам, Лондон, Осло, Люксембург, Монреал и Чикаго

 

19.36 ч.

 

Викове "Оставка!" и "Мутри вън!" оглушиха Пловдив в деня на Съединението. Протестното шествие планира да премине под тунела и по бул. „Цар Борис III Освободител“, за да стигнат до „Чифте Баня“.

 

На място са и двама от "Отровното трио".

 

19.15 ч.

 

Постепенно в столицата започват да се събират протестиращи на жълтите павета.

 

Междувременно от Националния дворец на културата на шествие тръгнаха и контрапротестиращи. Те ще преминат по бул. "Витоша" и ще спрат в района на храм "Света Неделя". Начело на контрапротеста е Станислав Недков - Стъки.


.
Снимка/ БГНЕС

 

В Пловдив, където в момента има чествания по случай Съединението също има протест. Граждани са разпънали огромен трибагреник.

 

 


.

16.30 ч.

 

В 18:30 ч. в Пловдив днес се очаква да има антиправителствен протест. Той е под надслов "Да отпразнуваме Съединението с оставка!".

 

Именно в града под тепетата традиционно ще бъде кулминацията на честванията по случай един от най-светлите празници в българската история.

 

Демонстрацията ще започне от пл. "Централен". Към този момент интерес към събитието са заявили над 2000 души.

 

13.00 ч.

 

 

 

Posted by Атанас Тодоров on Sunday, September 6, 2020

Със символичен протест срещу Веселин Марешки започва днешният 60-ти ден от началото на избухналото гражданско недоволство. Шофьори спряха колите си на обект на лидера на "Воля" в Пловдив и заредиха гориво на минимална цена.

 

Протестът е провокиран от подкрепата за проектоконституцията на ГЕРБ и признанието на Веселин Марешки, че е подписал документа без да го е чел. Новината за това пък дойде след поредица от непоследователни позиции по темата.

 

"Това е един символичен акт срещу човека, който продаде българската конституция. Искаме да му помогнем, тъй като разбрахме, че е на загуба от плажа "Камабум" и затова символично дойдохме тук – да заредим за 13 ст., за да може поне от бензиностанциите да е на печалба", обясни един от протестиращите.

 


Междувременно - Борисов все по-упорито избягва публичните си появи. Той пропусна и откриването на столичното метро преди малко повече от седмица. В сряда пък (2 септември, когато в столицата се проведе един от най-мащабните протести в страната за последните няколко години) правителството проведе заседанието си онлайн, а премиерът обяви поредното раздаване на пари през Facebook. Вчера Борисов отново се включи на живо от джипа си, а днес пък честити Съединението с пост в социалните мрежи.

 

Вчера стана ясно, че се организира Велико народно въстание II. То ще се проведе на 10 септември.


Ето и едни от важните събития през изминалата седмица: 

 

Датата 2 септември бе паметна за страната ни. Мащабен протест се проведе на пл. “Независимост” на старта на новия парламентарен сезон. Докато течаха изказванията на депутатите, които вече ще са от трибуната на бившия, но ремонтиран Партиен дом, навън десетки хиляди скандираха “Оставка!”. Стигна се и до ексцесии. При сблъсъците с полицията пострадаха както граждани, така и униформени. Има и много задържани протестиращи, като мерките им се разглеждаха днес в Софийския градски съд, пред чиято сграда имаше протест. 

 

Хронологията на Великото народно въстание може да видите тук. 

 

По време на националния митинг пострада сина на бизнесмена Мариан Колев - собственик на фирмата за детски играчки “Хиполенд”, който по-късно същия ден излезе с публична позиция и застана зад протестите. Ден по-късно в офиса на компанията бяха изпратени три институции на проверка - НАП, Агенция “Митници” и Икономическа полиция. Последва незабавна и доста силна обществена реакция, като впоследствие проверката бе спряна. Повече за нея може да видите тук. 

 

Преди около два дни пък стана ясно още, че ГЕРБ са успели да съберат необходимите подписи, за да внесат проекта си за изменения в Конституцията за дебат в Народното събрание. Това е станало с подкрепата на партия “Воля”, която няколко пъти мени позицията си по темата. Според последното изказване на Веселин Марешки политическата формация нямаше да вземе участие в събирането на подписи. По-късно същия ден обаче стана ясно, че това не е съвсем така. Разбра се още, че по време на заседанието на МС на 2 септември е било взето решение плаж “Кабакум” да бъде отдаден на концесия. Обектът попада в ръцете на бивш депутат от “Воля”.


А иначе гореща остава обстановката не само в столицата, но и в цялата страна. Протестиращи излизат по улиците на няколко областни града. Основните им искания са за оставката на кабинета и на главния прокурор Иван Гешев.


Напрегнато бе в седмицата, в която от управляващите проведоха националната си конференция. По време на събитието в София Тех Парк се стигна до сблъсъци. Имаше насилие и над журналисти. По време на конференцията премиерът Борисов заяви, че ще разговаря с коалиционните си партньори в лицето на ОП и ще предложи варианти. Сред тях е и правителството да изкара мандата си без Борисов. Ден по-късно обаче стана ясно, че подобен сценарий не стои на масата на коалицията.


Премиерът заяви, че управляващите ще поискат “рестарт” на държавата и заявиха, че ще стартират дебати за свикване на Велико народно събрание и конституционни промени. Идеята на кабинета бе определена като опит за отклоняване на общественото внимание и ход за печелене на време.


ФрогНюз припомня, че огромното недоволство избухна след като прокуратурата нахлу в сградата на Президентството, за да арестува служители от администрацията. Безпрецедентния ход бе определен като погазване на Конституцията и посягане върху суверенитета на държавата. Всичко това се случи и на фона на акцията на Христо Иванов в парк “Росенец”, който направи неуспешен опит да акостира на българския бряг близо до лятната резиденция на Ахмед Доган.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 32| 7369 |05.09.2020 /на живо/ Ден 59: Гражданите пак са на площада, а Борисов - в джипа /видео и снимки/ . 54| 12027 |03.09.2020 /на живо/ Ден 57: Ревът на недоволните срещу непукизма на виновните /снимки и видео/ . 7| 4550 |02.09.2020 Служители на парламента гледат със страх през щорите случващото се на площада. И какво видяха? . 66| 22040 |02.09.2020 /на живо/ Ден 56: Великото народно въстание, над 100 000 на вечерния протест /видео и снимки/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads