Реклама / Ads
2| 2200 |17.09.2024 НОВИНИ

"Повелителят на мухите": Романът, наречен „боклук“, който се превърна в класика

.
Източник: BBC
Романът на Уилям Голдинг „Повелителят на мухите“ е публикуван за първи път на 17 септември 1954 г. Днес е признат за класика, но преди 70 години едва не е бил изхвърлен в кошчето, съобщи Би Би Си.
 

"Пиши за това, което знаеш" е съвет, често даван на амбициозни автори, а „Повелителят на мухите“ е забележителен пример за това как клишетата могат да съдържат основни истини. Учител в училище за момчета и свидетел на жестокостите на Втората световна война, Уилям Голдинг кондензира този опит и знания в своя дебютен роман – на пръв поглед проста история за корабокрушенци, които се връщат към дивотата на пустинен остров. Неговото преобръщане на познат сюжет е оставило следа у поколения читатели и служи като мрачно предупреждение, че злото на нацистка Германия може да се повтори навсякъде.

 

Голдинг е на прага на 43-тия си рожден ден, когато „Повелителят на мухите“ е публикуван за първи път. Неговата голяма идея е мрачна, съвременна преосмислица на „Коралният остров“ – разказ на Р. М. Балантайн от 1857 г., в който група британски ученици успяват да цивилизоват пустинен остров и го превръщат в игрище за забавления. Голдинг пише голяма част от оригиналния си ръкопис на ръка в ученически тетрадки по време на учебните часове. През 1953 г. той изпраща романа си на девет издателства, всички от които го отхвърлят. Въпреки това, той предлага ръкописа си на Фейбър и Фейбър – едно от най-престижните издателства в Лондон. Младши редактор на издателството, Чарлз Монтийт, прочита ръкописа и въпреки неубедителното начало, се увлича по историята и убеждава фирмата да я публикува, но с някои промени.

 

Професор Джон Кери, биограф на Голдинг, споделя, че оригиналният ръкопис е бил религиозен роман, „драстично различен от този, който повечето хора са чели“. След редакции, религиозните елементи са премахнати, което придава на романа светски характер. Голдинг черпи вдъхновение от опита си във Втората световна война, служейки на военен разрушител, и развива дълбока вяра в човешкия капацитет за зло. „Повелителят на мухите“ е неговото предупреждение, че нацизмът, който порази Германия, може да се случи във всяка цивилизована страна. Въпреки критическия успех на романа, Голдинг става международно известен автор чак след издаването на книгата в САЩ през 1959 г., което му позволява да се отдаде на писателска кариера.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 2312 |17.09.2024 Яка сурвачка от банките за Коледа - таксите за услуги летят нагоре . 0| 2164 |17.09.2024 Олимпийските ни медалисти от днес са почетни граждани на София . 2| 2203 |17.09.2024 Политологът Георги Киряков: Новият ни ресор в ЕК е като старите - възможно най-безобиден . 0| 2156 |17.09.2024 Повече формации на предстоящите избори, в сравнение с предходните вотове /видео/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads