Реклама / Ads
6| 5544 |29.08.2024 НОВИНИ

Да поздравим или убием Диона? Денислава Сашова от Бяла Слатина разкри това, което знаем отдавна

.
Всеки е свободен да изживее живота си както пожелае. Или както успее. Свободен е и да го съсипе. За добър живот у нас мнозина считат охолния живот, пълен с лукс и неподвластен на забрани.
 

Знаем, че наркотиците са вредни и опасни, но нищо повече. Информация черпим от филмите, а не от институции, информационни кампании и медии. Всеки българин има близки или познати, почернени от дрогата, но се кръсти и си плюе в пазвата, на него да не му се случи. 

 

Но се появи клипът с фолк певицата Диона, която смърка някакво прахче, рекламирано като енергийно. Напълно безопасно, както се твърди. И наскача мало и голямо срещу нея. Защото, видите ли, провокирала младото поколение, бъдещето на Родината към смъркане на кокаин, да речем. Защото движенията били сходни - о, ужас!

Всъщност тя запрати камък в блатото.

 

И оттам изплува обраслото с коренища и тиня българското лицемерие. Безмилостни към другите и ужасно милостиви към собствените пороци.

Всичко можеше да се размине с „всяко чудо за три дни“, ако самата Диона не бе предозирала изявите си с емоционален отговор-атака срещу всички, които критикуват видеото с нейно участие. Тя дори показа тест, че е чиста от наркотици.

 

Но нещата не са такива, каквито изглеждат на пръв поглед.

На 24.01.2024 г. медии съобщават, че „известната поп-фолк певица Диона е задържана да шофира след употреба на наркотици. Тя е била спряна за проверка около 4 часа сутринта на столичния бул. "България". На място ѝ е направен тест, който е отчел наличие на кокаин. След това ѝ е взета и кръвна проба, а Диона е отведена в Шесто РПУ“.

Дни по-късно медиите информират, че кръвната проба на певицата е положителна за кокаин, а пробата от урината й – за кокаин и марихуана.

Във връзка с това Софийската районна прокуратура й повдига обвинение за шофиране след употреба на наркотични вещества. Тя била пусната от ареста под парична гаранция от 5000 лв.

По този повод Диона коментара в Instagram: „Не бързайте да ме заклеймявате, съдите и обвинявате! Не знаете много неща за личния ми живот, за здравословното ми състояние, за мен като цяло. Съдействала съм на органите на реда, както е редно”.

 

Нямаме право да я съдим, защото не знаем много за живота й, ни казва тя. Но какво знаеш ти, Денислава Сашова от Бяла Слатина, с артистичен псевдоним Диона, за живота на другите? И въобще за живота? Защото си се спънала един-два пъти по пътя към известността, смяташ че имаш право да раздаваш съвети? Да провокираш, скандализираш и дори да упрекваш обществото, че отхвърля "сътвореното" от теб? Знаеш ли колко лесно манипулеруеми са децата от 12 до към 19 години? Колко бързо харесват певци, актьори, спортисти и пр., на които подражават?

 

Това, че Диона не знае това, е проблем.

 

По-голям проблем обаче е лицемерието.  

 

Всички сме изтъкани от потайности и грехове, но искаме да звучим като църковния хор“, казва авторът на „Теория на манипулацията“ Дъглас Рушкоф.

Много българи предпочитат да живеят зад морална маска, отколкото да признаят, че „имат заровени котки в задния двор“, - по Труман Капоти. Не е по български да признаем, че сме объркани, страхливи и затънали в лошотия.

Възможно е адвокати да посъветват Диона да съди онези, които са използвали пиперливи думи за рекламното видео, в което участва или за самата нея. Възможно е това да я направи още по-известна и да и осигури печалби от ангажименти и участия. Но как би се чувствала, ако осъзнае, че нейният клип е подтикнал дори само едно дете или тийнейджър да пробва забранен бял прашец? Готова ли е за тази тежест? Съмнявам се.

 

А може би Диона и производителите/вносителите на въпросното енергийно нещо да са имали благородното намерение да внушат на младите българи да ползват техния продукт, защото е безопасен, а не върлуващите по дискотеки, клубове, партита и училища дроги, водещи към фатален изход?

Ами тогава да бъде включена промоция в първия учебен ден на 15 септември… Няма закон, който да забранява нещо подобно. Но има такъв, който забранява несъществуваща „джендър пропагандата“ в училищата.  

 

В държава, където близо 600 000 души признават, че са приемали/пробвали наркотици – от трева до кокаин, проблемът не е Диона. Тя е илюстрация на реалностите.

Миналото лято само за седмица във Варна умряха 10 души от дрога, примесена с фентанил – синтетичен аналог на хероина. Медици предупредиха, че дори малко предозиране води до смърт. Никой не ги чу. Дори не е ясно колко още жертви е имало в страната тогава. А МВР и службите дори не откриха източника, пласирал на пазара смъртоносната отрова.

 

В мрежата ври и кипи, някои искат Диона да бъде изтрита, убита, премахната. А не трябва ли да сме й благодарни, че сложи на масата тема, която избягваме да обсъждаме?

Българите сме склонни към всякакви зависимости и грехове, но искаме да минем за благочестиви и порядъчни. И защото се кълнем в православието, проповядвано от извратени проповедници, развели знамето на патриотизма и позиращи на Червения площад в Москва или дерящи гърла под роженсккия пилон, например.

 

Рекламата с Диона много лесно може да бъде спряна от институциите – тя свърши своята работа. Но заразата, пръскана от въпросните политически хардлайнери, прониква в обществото и го убива бавно, но сигурно.

Затова не забравяйте или си припомнете: Всичко започва и се развива в семейството. И в училище. Две свещени институции, които сме загърбили.

 

Емил Азар

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 1797 |29.08.2024 Извънредно заседание в София, решават за мерки срещу западнонилската треска . 4| 2144 |29.08.2024 Илков готви смени на ръководни служители в МВР . 2| 3851 |29.08.2024 Любомир Аламанов: Помислете как да се развива инфлуенсър маркетинга. Преди да е станала някоя трагедия . 4| 1851 |29.08.2024 Експерт: Употребата на енергийни прахчета може да предизвика зависимост

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads