Реклама / Ads
0| 6570 |04.10.2024 НОВИНИ

"Прашката на Давид", на иврит магическа пръчка, също пази Израел от ирански ракети

.
Прашката....
Израел използва сложната си система за противовъздушна отбрана, за да противодейства на стотици ракети и безпилотни самолети, изстреляни от Иран. Освен системата "Железен купол" иранските ракети унищожава и "Прашката на Давид"
 

За "Железен купол" вече разказахме. „Прашката на Давид“ е предназначена да унищожава ракети с по-голям обсег, крилати ракети и балистични ракети със среден или голям обсег от разстояние до 300 км. Системите „Стрела 2“ и „Стрела 3“ защитават от балистични ракети със среден и далечен обсег на действие, когато те са на разстояние до 2400 км.

 

„Прашката на Давид“, наричана на иврит „магическа пръчка“, може да прехваща ракети на разстояние до 300 км. Разработена съвместно от израелската компания Rafael Advanced Defense Systems и американската Raytheon, тя започна да функционира през 2017 г. Нейните ракети „Stunner“ са предназначени за сваляне на балистични ракети с малък, среден и голям обсег на действие на малки височини.

 

Подобно на „Железният купол“, „Прашката на Давид“ е насочена само към ракети, които застрашават застроени райони.

 

Както „Прашката на Давид“, така и „Железният купол“ са проектирани също така да прехващат самолети, безпилотни летателни апарати и крилати ракети.

 

Всяка ракета David’s Sling струва около 1 млн. долара. Системата беше използвана през септември 2024 г. за сваляне на балистична ракета, изстреляна от Хизбула от Ливан. Според ЦАХАЛ това е била произведена в Иран балистична ракета Qadr-1 – балистична ракета със среден обсег, която може да носи бойна глава с тегло между 700 и 1000 kg.

Хизбула заяви, че ракетата е била насочена към централата на Мосад в Тел Авив, но според ЦАХАЛ тя се е насочила към жилищен район.

 

„Прашката на Давид“ е използвана и през май 2023 г., когато палестинският „Ислямски джихад“, войнстваща групировка в Газа, изстрелва над 1100 ракети към Израел. Израел твърди, че е свалил 96% от ракетите, които са представлявали заплаха.

 

Как работят „Стрела 2“ и „Стрела 3“?

 

„Стрела 2“ е предназначена за унищожаване на балистични ракети с малък и среден обсег на действие, докато те летят в горните слоеве на атмосферата, на около 50 км над Земята.

 

Работата по системата започва след Първата война в Персийския залив през 1991 г., когато Ирак изстрелва по Израел десетки ракети „Скъд“ съветско производство. Тя влиза в експлоатация през 2000 г. Тя може да открива ракети на разстояние 500 км. Прехваща ги на сравнително къси разстояния – до 100 км от мястото на изстрелване.

 

Ракетите му се движат със скорост, девет пъти по-голяма от тази на звука, и може да обстрелва до 14 цели едновременно.

Съобщава се, че „Стрела“ 2 е била използвана в бой за първи път през 2017 г., за да свали сирийска ракета земя-въздух.

 

„Стрела“ 3 беше разгърната за първи път през 2017 г. и е предназначена за прехващане на балистични ракети с голям обсег, когато те се движат в горната част на дъгата си, извън земната атмосфера. Обхватът му е 2400 км. За първи път е използвана в бойни действия през 2023 г. за прехващане на балистична ракета, която бунтовниците хути в Йемен изстрелват към крайбрежния град Ейлат в южната част на Израел. Системата е разработена от държавната компания Israel Aerospace Industries с помощта на американската компания „Боинг“.

 

Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2312 |04.10.2024 Бивша танцьорка от The Pussycat Dolls: Реално бяхме ползвани за проституция . 0| 2153 |04.10.2024 Български пощи: „Забавяне на пратки до Близкия изток заради ескалиращо напрежение и отменени полети . 4| 39115 |04.10.2024 Хампарцумян: Едни хора са си мислели, че ще поседят два-три месеца, ще направят някоя и друга сделчица и ще избягат . 0| 2172 |04.10.2024 Преподавател: Светът не е свят на хората, той е свят на геополитиката. Първата жертва е истината

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads