Реклама / Ads
11| 6681 |29.11.2020 НОВИНИ

За първи път народът не бе обвинен за епидемията. Направи го лекар, не политици

.
доц. д-р Светлана Велизарова
Скъпи сънародници, ще има още много празници. Светите празници нека да са в сърцето и душата ни. Ако държим на хората, които обичаме и уважаваме, нека спазваме дистанция и да не се събираме.
 

Тези думи дойдоха от устата на лекар. За пръв път от тези почти 10 месеца чухме призив, започващ със "Скъпи сънародници". Този призив не дойде от политик, не дойде от управляващ. Дойде от лекар. Лекар, който спокойно обясни - няма нищо страшно, но трябва да сме отговорни. Не обвини народа, не обрисува апокалипсиси. Призова за спокойствие.

 

Това трябваше да бъде направено много отдавна. Още през март, когато България бе ударена от първата вълна на COVID-19. Тогава обаче населението се уплаши - защото от екрана генерал в униформа и лица на здравната система му обясниха, че ни чакат чували с трупове и ще бъде страшно. Но никой не каза "Скъпи сънародници". Никой.

 

Призивът дойде тази сутрин в БНТ от доц. д-р Светлана Велизарова, шеф на Детската клиника по белодробни заболявания "Света София". Тя бе в студиото заедно с д-р Гергана Николова, общопрактикуващият лекар и член на УС на Българския лекарски съюз.

 

"Тези мерки трябваше да се приложат поне 15 дни по-рано. Първо, защото наистина здравната система буквално изнемогва. Леглата не лекуват, а персоналът е толкова изморен и толкова настроен негативно, защото слуша непрекъснато по телевизията как хора умират по стълбищата, как няма къде да приемат болните, как ги оставят 4-5 часа. За миг медиите не дадоха другата страна - какво правим ние и в какво положение сме поставени. Имаме ли сили дори да идем на работа, имаме ли достатъчно лекарства и достатъчно персонал?", посочи още доц. Велизарова.

 

По думите й по чисто социални причини мерките са закъснели, а това ще доведе до проблеми.

 

"Идва 8 декември. Мислите ли, че младежите няма да се съберат? Аз не мисля. След това отпускаме мерките точно преди Коледа - ще стане същото по всички магазини, ресторанти, каквото беше сега - в петък. Народът пазарува все едно загива на другия ден. Сега ще бъде същото. Мислите ли, че хората ще се спрат да пътуват и събират за празниците в компании от 20-30 човека?", посочи още доц. Велизарова.

 

"Искам да кажа - напрежението в болниците е толкова голямо, защото ние сгрешихме изначално. Не трябваше непрекъснато да излизат щабове, да обясняват колко умират, колко са заразени, че коронавируса е болест, от която задължително ще умреш, че това е чумата на 21 век. Трябваше всеки ден да излизат компетентни хора, които да обясняват как започва тази болест, как протича, че продължава с температура над 10 дни, че кашлицата може да продължи до месец, че всички тези неща са нормални. Трябваше да им се каже на болните, които са вкъщи сами, ужасно уплашени от това, което слушат по телевизията, че не е толкова страшно поне в 80% от случаите", коментира доц. Велизарова.

 

Огромна критика бе отправена и към медиите.

 

"Да сте чули един лекар-клиницист да е излязъл по която и да било телевизия да обясни със спокоен тон, да успокои хората, да обясни, че не всеки умира от това. Но всеки ден чуват обратното. Погледнете - във Facebook се говори за лекарите като “уроди”, “убийци в бели престилки”. Защо се допусна това? Как ще градим доверие? Златно лекарство да дадеш на пациент, той няма да го пие, защото не ти вярва. От 45 хиляди оздравели, двама ли не намерихте да кажат как го лекуваха. Стига с тия разкарваници на линейки, стига с тия умрели пред болниците. Вие ни дискредитирате. Доверието в лекарите намаля драстично", посочи шефът на детската белодробна клиника.

 

"Изначално беше сбъркана тактиката на реакция. Хайде, март месец бяхме изненадани, нищо не се знаеше. Но какво трябваше да правим през лятото? Да се хвърли цялата финансова, доброволческа и каквато било подкрепа към доболничната помощ. Всичко това не трябваше да се прави от общопрактикуващи лекари, а от доброволци. Нямаше да влизат в болниците хора, които нямат нужда от кислород. Вкъщи било много страшно. Това не се каза на пациентите ни. Защо всичко трябваше да се хвърли в Бърза помощ? Те не са шесторъкият Шива. Не можем да ги умножим", посочи още доц. Велизарова.

 

"Важно е всички да разберат. Ние с доцента знаем. Но вирусът не е “обикновено грипче”, както ни убеждаваха. Че той поразява, особено в голям битов контакт. Важно е да стигнем до хората и да им кажем, че самосъзнанието е от решаващо значение. Свободата е възможността сам да си налагаш ограничения. Не трябва да влизаме в ролята на някакви “предатели”, които са издали Пешко, чийто баща е с положителен PCR, защото Пешко трябва да отиде да празнува 8 декември. Това трябва да се разбере. Това са хора, за които аз знам. А колко са тези, за които не знаем? Тези, които знаят, че може да са заразни, разхождат се… и най-малкото - не носят маски", обясни д-р Гергана Николова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 5516 |28.11.2020 Гореща точка: Нагорни Карабах. Четирима убити при взрив и нови взаимни обвинения . 6| 4640 |26.11.2020 Кметът на Бургас: Шокиран съм от обвинението, че бездействам . 14| 5017 |27.11.2020 Кметът на Бургас: Шокиран съм от обвинението, че бездействам . 31| 6073 |26.11.2020 Борисов се хвали: Ние сме една от първите държави в ЕС, които подкрепиха бизнеса и гражданите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads