Реклама / Ads
21| 8122 |03.12.2020 НОВИНИ

Доц. Светлана Велизарова: СЗО няма да пусне толкова лесно ваксините. За мен светът е луд

.
Доц. Светлана Велизарова
Още е рано да кажем как се движи кривата на вирусната инфекция. Ту обичайно се движи като синусоида. Това наричаме епидемия. Затова ние лекарите знаем в кой сезон кои вируси са най-чести. Това ни помага в лечението. Това каза доц. д-р Светлана Велизарова в „Студио Х“ по 7/8 ТВ.
 

При грипа много от хората умират от усложненията, а не от самия прекаран грип. При ковид боледуват хора със хронични заболявания. Дори детето на 12-години се оказа с тежко хронично белодробно страдание, от което се загива, ако не се направи трансплантация на бял дроб.

 

Никой не знае какво има нещо подлежащо в себе си и кога ще се отключи при тежко протичащо заболяване. Щастие е, че този вирус щади децата. От грип иначе умират много деца.

 

За мен светът е луд. Следващите поколения ще разберат на какво се дължи. Има много учени и те призовават да се затворят само рискови групи-хора над 70 години и имат тежки страдания. Останалите така или иначе ще се срещнат с това заболяване. Това просто е неминуемо.

 

След три седмици ще има по-добри резултати. Но това е за три седмици. След три седмици  представете си какво ще е в моловете.  Ние обичаме да сме на софри. И понеже ще се събираме по Коледа и Нова година, помнете ми думата, че в средата на януари ще има нов пик на заразяване. На края на януари ще има много заболели. Ако така затваряме, ние до юни няма да се отървем от тази инфекция. Всеки, който не е заразен, той ще се зарази.

 

Крайният резултат ще е един и същи. Всеки вирус реагира по този начин. От самото начало смятам, че се започна погрешно като стратегия. Цял живот работя с инфекции. Първо трябваше да се направят триажни центрове и оттам с бърза помощ да бъде насочен към две, три или четири болници, обезпечен с персонал. В тях трябваше да се направят филтърни отделения-със симптоми на ковид, но не са позитивни. Така можехме да изолираме болните. За мен е пълна грешка това, което се направи с „Пирогов“ с този интелектуален лекарски потенциал. Напълно чисти болници в този момент едва ли могат да останат.

 

Тръгна се отпред назад. Съжалявам колегите от „Спешна помощ“. Това е нечовешко. Как могат  10 екипа да отговарят на 400-500 обаждания. Много хора се обаждат от паника. Имате температура, почва да ви задушава. Но не знаете дали ви задушава от паника или от заболяването. Всяка сутрин колеги трябваше да обясняват фазите на заболяването и кога имате нужда от лекар.

 

Мъчно ми е, защото непрекъснато се говори колко са починалите, колко са лоши лекарите, как взимат пари. Как веднъж не излязоха да кажат, че се правят геройства всеки ден и всеки час. Ние лекарите сме бандити, убийци в бели престилки и получаваме милиони. Това е чувството в повечето хора.

 

Основното, което може да ни предпази от вируса или да го прекараме по-леко е  вирусния товар. Затова не трябва да се спортува в затворени помещения. Затова ковид го наричам социално-битова болест.

 

Ако има повторно заболяване, в което аз лично се съмнявам, то ще бъде друга мутация на вируса. Има теория, че ако човек, се е срещал с ковид от друг вид, може би има изработени клетки с памет, които ограничават инфекцията. Смъртността при ковид е 2, 4%.

 

Убедена съм, че се създава имунитет. Но не е ясно за колко време-дали като грипа за 6 месеца или като морбили за цял живот. Не може да се изкара ваксина за 6 месеца. Ваксината може да се направи бързо, има страхотни умове. Производството е трудна работа. Но хубавите ваксини се доказва между 10-15 години. Първо тя се прилага на здрави хора, за да се види каква е нейната ефективност. Но след това започват имунизациите на рисковите групи. Отчита се всяко едно усложнение.  Мисля, че СЗО няма да пусне толкова лесно ваксините. ЕК не е потвърдила. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4098 |03.12.2020 Борисов отново няма да бъде изслушан в парламента. Депутатите се скараха . 12| 5107 |02.12.2020 Любомир Кючуков опроверга властта: Скопие няма претенции за македонско малцинство в България . 21| 4552 |02.12.2020 Корнелия Нинова: Под натиска на БСП план имаме, но нямаме министър-председател, който да поеме отговорност за управлението . 24| 5254 |01.12.2020 Георги Харизанов: Борисов няма комплекси да коментира снимките от спалнята му

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads