Реклама / Ads
0| 5398 |14.04.2016 НОВИНИ

Правят протест в защита на карикатуриста Чавдар Николов

.
Чавдар Николов
Протест в защита на карикатуриста Чавдар Николов ще бъде проведен утре. Договорът на Николов беше прекратен изненадващо от Нова тв, а всичките му карикатури - свалени от сайтовете на телевизията след като карикатуристът изобрази премиера Бойко Борисов със свинска опашка и зад него - армия мутри.
 
Протестът ще се проведе в градинката пред "Кристал" и ще започне в 12:30 ч.
Той е "в защита на свободата на словото (и четката)".

"Нека всички български граждани, които сме възмутени от грубата разправа с карикатуриста Чавдар Николов, се съберем в градинката пред Кристал. В петък в 12:30 на обяд ще покажем, че не сме съгласни и ще извикаме силно: #СтигаВечеСвинщини", пишат организаторите му в анонса за него в страницата във Фейсбук.
Мждувременно примерът Бойко Борисов се обяви за жертва на карикатурния скандал.

Скандалът със свалените карикатури на Чавдар Николов е провокация срещу правителството, което си върши добре работата, за да не допусне бежанска вълна, заяви Борисов след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност .
"При тази организация на правителството, ние няма да допуснем бежанска вълна и това явно е проблем и търсят по най-ефективния начин да ни разклатят, като кажат: "Има виновник", обясни пред журналисти премиерът.

От изказването му стана ясно, че участник в заговора е и Нова телевизия. Борисов се обърна към репортера на Нова тв с думите: "Цялата тази работа, която сътворихте, е удар срещу мен. Това е пореден опит да ми извадите очите. Във времето на Фейсбук и интернет да речеш да сваляш информация това е самоубийство, и да набедиш някого, това не е честно", добави гневният премиер.
Карикатуристът Хрлисто Комарницки поиска Нова телевизия да преустанови излъчването на карикатурите му във в. "Сега", солидарен с колегата си Чавдар Николов.
От Асоциацията на европейските журналисти-България (АЕЖ)определиха скандала като брутална цензура.
"Имаме основания да смятаме, че става дума за брутален, ясен и драстичен случай на политическа цензура, необичаeн дори за тежко увредена медийна среда като българската", се казва в протестно писмо на АЕЖ.

Респект, Чавдар Николов! Така водещата на сутрешния блок „Здравей, България“ на Нова тв Анна Цолова коментира случая с изтритата видео карикатура „Свинска опашка vs Конска опашка“ на Чавдар Николов. В сряда клипът изчезна от сайтовете на „Нова броудкастинг груп“ и „Нет инфо“ – часове след излъчването му в ефир сутринта.
Цолова обяви в ефир, че Чавдар Николов ще бъде канен и занапред в студиото на Нова – като гост, с коментарите и сатирата си.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4526 |14.04.2016 Протест в София срещу вдигането на цената на билета на градския транспорт . 0| 5080 |13.04.2016 Протестиращи опустошиха кабинета на президента на Македония . 0| 5121 |13.04.2016 200 автобуса блокират столицата, протестират срещу сивия сектор . 0| 4626 |12.04.2016 Полицаите готови за протест, ако се приеме закона за МВР

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads