Реклама / Ads
31| 8037 |23.08.2020 НОВИНИ

Ден 46: Стиснатият юмрук не е насилие, а борба за власт на народа! /видео/

.
Продължават антиправителствените протести в София. Недоволните граждани обмислят дали е нужно разширяване на блокадите, чрез включване на нови кръстовища. Денят, в който почитаме паметта на жертвите на тоталитарните режими е и 46-тият ден на протести срещу правителството и главния прокурор.
 

21-22 часа: Шествието на протеста достигна Орлов мсст. Там протестиращите коментираха утрешната сбирка на Гешев, която опреелиха като мероприятие от ленинско-сталински тип. Според тях прокуратрата заклеймява медиите, които я критикуват. Не медиите са виновни за публичния образ на прокуратурата., казаха още те.

 

.

.

 

Протестиращите запяха "Мила родино" и завършиха химна с ръкопляскания.


.


За шеста поредна вечер граждани организират контрапротест на кръстовището при Румънското посолство. Целта им е да не допуснат блокада там. Хората наричат себе си "гражданска стража" и разчитат на полицията да им помогне, тъй като са подали уведомление за протеста си.

 

 

20-21 часа: Главният каскет събира 700 каскетчета, защото го е страх. Няма го и Борисов, защото го е страх, каза от трибуната адв. Николай Хаджигенов.  Той каза, че Гешев ползва Специализирана прокуратра като инквизация. Но се прави , че не забелязва Софийска градска прокуратура.

 

Оставка на Борисов, оставка на Гешев и промяна, завърши адвокатът.


.

Протестиращите хвърлиха тоалетна хартия пред сградата на Министерския съвет.  Съпровождани от барабан протестиращите скандират "Оставка" за Борисов и Гешев. От трибуната младо момиче и Димитър от Варна поискаха двете оставки. Напомниха, че на 2 септември всичкитрябва да са в София. Театралният режисьор Василена Радева даде кураж на протестиращите от името на хората на културата. "Искаме справедливост", каза тя.


.
.

 

"Ако искат да си идат с мир, трябва да го направят веднага. Те потъват всеки ден, всяка минута", каза проф. Велислав Минеков. Той цитира с ирония днешното изказване на премиера Борисов за тоталитаризма, което бе посрещнато с викове "Оставка" от протестиращите. "Нещастник си ти, тиква" , каза още  той. "Трябват ни честни и достойни хора", завърши професорът.

 

От трибуната Арман Бабикян каза, че от футбол Борисов няма време да чете чуждите издания.


.

 

Хората започнаха да се събират на площад "Независимост" за началото на протеста. Пред БНР част от тях коментираха поста на премиера Борисов в социалните мрежи, в който той заявява, че "развитие и разбирателство се постигат с диалог, а не с юмрук". Хората са категорични, че стиснатият юмрук не означава насилие, а това е символ на борбата за власт на народа, на сплотеността.


.

 

Варна: Недоволстващите от властта оставиха буркани със зимнина пред сградата на Съдебната палата във Варна. Те обясниха, че това е зимнина за главния прокурор Иван Гешев.


.

Във фейсбук групата "Палатков лагер община Варна" бе обявена тема на тазвечершния протест - "DMS Зимнина за Гешев! От нашите мази за вашите гуши!"
"Зимата идва! Да помогнем на хората в нужда! Гешев, Борисов и компания :)

Както вече знаете, след спецакция в дома на един от активистите на протеста в София, бяха открити части от машина за варене на компот...
Властите няма да се спрат преди да намерят и другите части от машината! След това ще събират плодове, ще ги варят...

 

И днес  продължават протестите с искане за оставка на правителството и на главния прокурор. Блокирани остават три ключови кръстовища в София - в района на площад "Независимост", при ректората на Софийския университет и на Орлов мост.

 

45-а вечер на протест снощи премина без инциденти. Участниците в акциите заявиха, че не се отказват от исканията си за оставки на министър-председателя и главния прокурор.

 

За нощуващите в най-големия палатков лагер на "Орлов мост" остава убеждението, че ще останат там докогато е нужно и това, според тях, е когато получат исканите оставки - на премиера Борисов и на главния прокурор Гешев.

 

Все по-редки стават спонтанните конфликти и разменени реплики между протестиращите, блокирали кръстовището, и минувачите, които не подкрепят тази форма на недоволство, казват хората на блокадата.

 

По техни данни и тази нощ е преминала без провокации и напрежение, а последната работна седмица беше белязана от нов протестен акцент – “блокади-изненади“ на ключови институции, които членове на Сдружение "Боец" организираха.

 




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 83| 5514 |23.08.2020 Борисов: Юмрукът не е символ на демокрацията . 40| 6874 |18.08.2020 Соня Момчилова: Протест, скъпи съграждани, означава неподчинение, метеж, бой и насилие, ако се наложи с цел победа над мракобесието . 13| 8183 |14.08.2020 Николай Милчев: Заплашителен, премиерът слънце обвини юмрука на президента, протестиращите, Меркуриий, но не и себе си . 14| 4919 |25.09.2019 Борисов троши дъска с юмрук, получи девети дан в корейското бойно изкуство таекуондо

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads