Реклама / Ads
23| 9246 |26.08.2020 НОВИНИ

/на живо/ Ден 49: Данаил Кирилов хвърли оставка. Площадът непреклонен - а Борисов и Гешев?

.
Източник: БГНЕС
С всеки изминал ден продължава да се натрупва обществения гняв. Антиправителствените протести в страната не стихват вече 49 дни.
 

Хронологията на днешните събития следим на живо.


.
Снимка: БГНЕС
.
Снимка: БГНЕС

 

21.17 ч.

 

Точно в 21.17 ч. пространството в "Триъгълника на властта" бе изпълнено от химна на Република България. В района са стотици хора. Започва обичайното протестно шествие. Гражданите ще се отправят към Орлов мост, където се намира едната протестна блокада в столицата, станала популярна сред гражданите като "Орлов град".

 

21.00 ч.

 

Все повече хора се събират на пл. "Независимост". Бурни скандирания "Оставка!" оглушават пространството под прозорците на властта. Към момента в района се намират стотици граждани. Обстановката е спокойна.

 

"Тъжен ден, приятели. Напусна ни гения на правната мисъл. Господинът, който ще помним цял живот - господин Дани Ръбъла", заяви проф. Велислав Минеков.

 

20.50 ч.

 

"Големият му проблем е, че собствените му подчинени го ненавиждат. Голяма част от тях бяха докарани насила", посочи от трибуната адв. Минчо Спасов - защитникът на Иван Калчев - Глиги, който бе задържан по време на националното събрание на прокурорите.

 

Спасов отправи остри критики към държавния обвинител от микрофона.

"Осемте джуджета са най-голямото доказателство за това, че може да се реши един спор в нечий интерес", допълни още юристът.

 

20.40 ч.

 

Отровното трио съобщи, че тази вечер, както и идните дни гражданите ще могат да запишат на бели листи мотивите си за искането на правителствената оставка, за да може управляващите "да пълнят шкафчетата си с тях". По думите на Арман Бабикян това е единственото важно нещо, което властта трябва да чуе. 

 

Към този час присъстващите в района на "Триъгълника на властта" са стотици граждани. Присъствието им все още не е голямо.

 

19.40 ч.

 

За пореден ден протестиращи се включват в автошествие, за да изразят своето недоволство срещу управляващите. Колони от автомобили преминаха по улиците на град Русе.

 

Основната цел на демонстрантите бе да се затрудни за кратко движението в крайдунавския град.

 

Протести ще има и в други градове в страната. Очаква се демонстранти да излязат за поредна вечер по улиците на Варна, Бургас, Пловдив и Стара Загора.

 

За поредна вечер контрапротестиращи се събират в района на Националния дворец на културата и се отправят към Румънското посолство. Преди няколко дни граждани се включиха в подписка срещу протестните блокади в столицата.

 

Припомняме, че днес възникна и известно напрежение между протестиращи и контрапротестиращи по време на откриването на третия лъч на метрото. Стигна се до словесни нападки.

 

Днес от поста министър на правосъдието пожела да си тръгне Данаил Кирилов, заради подигравките по негов адрес, които се засилиха през последните няколко дни. Гражданите обаче са непреклонни - искат оставката на премиера Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

 

Междувременно пък излезе и поредно парче от пъзела по скандала “Къщата в Барселона”. По този повод днес в 17 ч. граждани ще застанат под прозорците на испанското посолство в България. Той е под надслов "Къщата в Барселона – корупция в най-чистия й вид – искаме разследване и действия!".

 

Това е поредният протест, който се провежда пред дипломатическа институция. Такива вече е имало пред посолството на Германия и САЩ. Демонстрации имаше и пред сградата на Европейската комисия, като основният мотив за спирката на протестиращите е отказът на Европа да реагира на случващото се у нас. Припомняме още, че преди няколко дни коалиционният партньор на Меркел в Германия - групата на Германската социалдемократическа партия, също излезе с официална позиция в подкрепа на протестиращите у нас.

 

Гореща остава обстановката не само в столицата, но и в цялата страна. Протестиращи излизат по улиците на няколко областни града. Основните им искания са за оставката на кабинета и на главния прокурор Иван Гешев.

 

Напрегнато бе в седмицата, в която от управляващите проведоха националната си конференция. По време на събитието в София Тех Парк се стигна до сблъсъци. Имаше насилие и над журналисти.

 

По време на конференцията премиерът Борисов заяви, че ще разговаря с коалиционните си партньори в лицето на ОП и ще предложи варианти. Сред тях е и правителството да изкара мандата си без Борисов. Ден по-късно обаче стана ясно, че подобен сценарий не стои на масата на коалицията.

 

Премиерът заяви, че управляващите ще поискат “рестарт” на държавата и заявиха, че ще стартират дебати за свикване на Велико народно събрание и конституционни промени. Идеята на кабинета бе определена като опит за отклоняване на общественото внимание и ход за печелене на време.

 

ФрогНюз припомня, че огромното недоволство избухна след като прокуратурата нахлу в сградата на Президентството, за да арестува служители от администрацията.

Безпрецедентния ход бе определен като погазване на Конституцията и посягане върху суверенитета на държавата. Всичко това се случи и на фона на акцията на Христо Иванов в парк “Росенец”, който направи неуспешен опит да акостира на българския бряг близо до лятната резиденция на Ахмед Доган.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4743 |26.08.2020 Г. Киряков: Д. Кирилов може да е подал оставка заради липсата на умение за комуникация . 77| 9449 |26.08.2020 Данаил Кирилов подаде оставка, коалицията щяла да умува дали да се приеме . 15| 10450 |25.08.2020 Татяна Кристи: Констрастът на Кирилов с човешкия разум е шокиращ . 31| 6388 |24.08.2020 Данаил Кирилов отказа да каже кои са писали предложената от ГЕРБ конституция /видео/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads