Четвъртък, 15 Ноември 2018, 21:56
Frognews
1| 2517 |23.10.2018

Правната комисия отхвърли ветото на Радев за държавната собственост

.
Според Радев текстовете противоречат на целта на забранителния списък. Източник: БГНЕС
Депутатите от парламентарната Комисия по правни въпроси отхвърлиха президентското вето и отново гласуваха разпоредбите от Закона за държавната собственост. Текстовете са подкрепени с гласовете на 9 депутати, трима са гласували с „против“.

Държавният глава Румен Радев упражни правото си на отлагателно вето и върна за ново разглеждане част от промените в Закона за държавната собственост, гласувани от парламента на 10 октомври 2018 г. Според него с приетия закон се създава възможност за скрита приватизация на дружества от забранителния списък по Закона за приватизация и следприватизационен контрол.

 

 Фрог нюз публикува списъка на 178 дружества с над 50% държавно участие, за коите се отнася ветото, т.нар. Приложение №1.

 

Президентът оспори § 1, т. 2 от Закона за изменение на Закона за държавната собственост (ЗИ ЗДС), с който се премахва забраната за апортиране на имоти и вещи - собственост на търговски дружества, включени в Приложение № 1 „Списък на търговските дружества с повече от 50 на сто държавно участие в капитала или обособени части от тях“ от Закона за приватизация и следприватизационен контрол. Освен това с § 4 се предвижда възможност за апортиране на имоти и вещи, които не са обособени части от дружества по Приложение № 1, в търговски дружества с държавно или общинско участие.

 

Според Румен Радев посочените текстове противоречат на целта на забранителния списък, а именно - да не се приватизират без решение на Народното събрание дружества, които имат структуроопределящо значение за икономиката или висока обществена и социална значимост.

 

Предстои върнатите за второ разглеждани законови разпоредби да бъдат обсъдени и гласувани в пленарна зала.

Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания. Моля, подкрепете ни.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Фонда за лечение на деца и Комисията за лечение в чужбина ще бъдат закрити 1| 2411 |22.10.2018 . Работодателите отхвърлиха проектозакона за хората с увреждания 1| 2539 |16.10.2018 . Пирински към Еврокомисията: дължите отговор за два пъти по-ниското усвояване на фондовете в сравнение с предишния програмен период 0| 2792 |10.10.2018 . Правната комисия подкрепи Влахов за КС 0| 2569 |03.10.2018

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах