Реклама / Ads
6| 4283 |07.05.2020 НОВИНИ

Правната комисия прие на първо четене промените в Закона за здравето

.
Правната комисия в парламента одобри на първо четене предложените от Министерския съвет промени в Закона за здравето. Утре те ще се обсъждат и от депутатите в парламента по време на заседание.
 

Промените предвиждат България да излезе от извънредното положение на 13 май. То няма да бъде удължавано, но голяма част от противоепидемичните мерки ще останат в сила. Властта и решенията се концентрират в ръцете на здравния министър Кирил Ананиев, който ще може при необходимост да обяви епидемична обстановка на определени места в страната. Задължителната карантина за болни, техни близки и за завърнали се от чужбина също ще продължи да действа, отново с негово разпореждане.


По-голямата част от текстовете променят не закона за здравето, а други закони. Един от тях е този за извънредното положение, в чието заглавие е добавено, че е "и за преодоляване на последиците", за да може да продължи да действа. Част от заложените в него мерки ще важат още два месеца. Такива са забраните за запори и за публичните продани, възможността откритите съдебните заседания да се водят онлайн, както и възможността да бъде намален или изцяло премахнат наема на държавни или общински сгради за фирми пострадали от коронавируса.


Пак до 13 юли съдебните дела и заседанията на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще могат да се водят дистанционно.


С промените в закона за здравето и новите правомощия на министъра на здравеопазването да обявява извънредна епидемична обстановка, му се позволява, вече не временно, да продължава да издава заповеди за затваряне на паркове, да прави носенето на маски задължително, както и да предприема нови мерки срещу разпространението на коронавируса.


По време на заседанието на правната комисия единствено социалистите възразиха срещу това.


Новото в законопроекта е, че противоепидемичните мерки ще се предлагат на здравния министър от главния държавен здравен инспектор, когато те засягат цялата страна или отделен регион. Когато обаче става дума за по-малка територия заповедите с мерките ще се издават от директора на съответната за регионална здравна инспекция.


Мярката 60/40, при която държавата поема 60% от заплатата и осигуровките на работници, които иначе ще бъдат съкратени, работи и кандидатстването по мярката ще бъде удължено до 30 юни. До 13 юли пък остават възможностите за надомна работа, която работодателят може да възлага.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4529 |07.05.2020 Правната комисия обсъжда мерките след извънредното положение . 17| 4917 |05.05.2020 Станишев: Под натиска на ПЕС Европа предприе конкретни антикризисни мерки! . 0| 4562 |05.05.2020 Болници в Лом, Монтана и София приемат заразените от дома за възрастни хора в Кула . 6| 5373 |01.05.2020 Премиерът на Русия е приет в болница

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads