Реклама / Ads

17| 4124 |05.05.2020

Станишев: Под натиска на ПЕС Европа предприе конкретни антикризисни мерки!

.
Сергей Станишев
„Изправени пред заплахата от социално-икономическа криза с невиждани мащаби, семейството на ПЕС се мобилизира за битка с пагубните последствия от пандемията. Оказахме мощен натиск върху Европейската комисия, както и върху десни и либерални европейски лидери, които досега водеха Европа към разделения и противоречия. В резултат от действията ни, бяха предприети редица конкретни мерки и инициативи. Сред тях са Схемата за помощ при безработица (SURE) на стойност 100 млрд. евро; специалният фонд към Европейската инвестиционна банка за подпомагане на малки и средни предприятия в размер на 200 млрд.

Това заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев на заседание на Президиума на партията, проведен чрез видеоконферентен разговор. Лидерът на левицата представи дейностите и инициативите на европейските социалисти в отговор на кризата пред делегати от 30 партии-членки на ПЕС.


„Тези важни първи стъпки обаче не бива да ни заблуждават. Предстоят още много политически битки, в които ПЕС трябва да изиграе централна роля. Кризата хвърли светлина върху важността на водещи за социалистите политики, които останаха пренебрегвани с години от много правителства. Социалните политики, обществените услуги, икономическите „мрежи" за сигурност останаха на заден план в името на създаване на възможно най-благоприятни условия за едрия бизнес и големите корпорации. Пандемията препотвърди, че социалистите сме били и продължаваме да бъдем от правилната страна, защитавайки нашите ценности. Сега е моментът да бъдем по-настоятелни за тяхното прилагане. Защото въпреки че социалните мерки внезапно добиха популярност сред десни и либерали, все още се чуват силни гласове за нови орязвания и затягане на коланите, които ще доведат до още по-голяма катастрофа. До дни Комисията ще представи Плана за възстановяване на Европа, който ще начертае пътя напред. Очакваме да бъдат включени още инициативи на ПЕС."


Президиумът на ПЕС прие и специална декларация по случай 9 май, Денят на Европа. През 2020 г. „отбелязваме 70 години от декларацията Шуман и 75 години от победата над нацисткия режим и края на Втората световна война – две ключови събития за Европа и за Европейския съюз. През изминалите години Общността се разви и продължава да се радва на най-дългия период на мир в историята си.", се казва още в нея.


„На този ден трябва също да осъзнаем, че сме изправени преди битката на нашето време. Това е решителен момент за европейския проект. Пандемията от вируса COVID-19 разклаща устоите на обществата ни и ако не бъдем бдителни и активни, ще застраши социалното, икономическо и демократично бъдеще на Съюза. Никога нуждата от солидарност, координация и съвместни действия не е била по-голяма. През последните седмици европейците видяха ясно колко е необходим силен ЕС и колко вредна може да бъде липсата на европейска солидарност ...


Като социалисти и демократи, днес сме убедени, че ценностите, върху които е основано нашето политическо семейство, трябва да бъдат градивните елементи на едно ново общо бъдеще, скрепено от силен и прогресивен ЕС: социални политики в подкрепа на хората, семействата, работниците и онеправданите; стратегически публични инвестиции; качествени публични услуги; данъчна справедливост и сближаване между страните и регионите. Годините на политики от типа „затягане на коланите" за съжаление отслабиха здравните системи и социалната защита. Увеличиха икономическите и социалните неравенства, и повлияха негативно на климатичните политики. Трябва да се поучим от грешките в миналото, за да не ги повтаряме. Устойчиви държави на благоденствието и социалната защита – това са ключовите инструменти днес, когато се борим с пандемията. ПЕС ще продължи да се противопоставя на онези, които се стремят да ограничат социалната държава, особено като се борим срещу избягването на данъци и прането на пари. Тази криза може да бъде възможност да обновим социалния и икономически модел на базата на нашите основни ценности в посока по-устойчива, справедлива и зелена Европа."


Представителите на партиите-членки на ПЕС предупреждават също, че кризата се използва от националисти и популисти за прокарване на авторитарни и хомофобски идеи и че социалистите трябва да се противопоставят на опитите за подкопаване на социалната държава, демокрацията и върховенството на закона.


В декларацията се посочва още, че лявото семейство подготвя още свои подробни предложения. „ПЕС работи по няколко документа с предложения и мерки, свързани с кризата: „План на ПЕС за овладяване на шока от COVID-19 и възстановяване", „Европейската зелена сделка като основен стълб на възстановяването след кризата, причинена от COVID-19", „Достъпно и качествено здравеопазване за всички". Те ще бъдат основата на нашите предложения за устойчиво и справедливо възстановяване. Като социалисти и демократи ще отстояваме силен и прогресивен Европейски съюз, който не оставя никого зад борда."

 

Пълният текст на декларацията:

 

Декларация на Президиума на ПЕС по случай 9 май, Ден на Европа

 

Днес, 9 май 2020 г., отбелязваме 70 години от декларацията Шуман и 75 години от победата над нацисткия режим и края на Втората световна война – две ключови събития за Европа и за Европейския съюз. През изминалите години Общността се разви и продължава да се радва на най-дългия период на мир в историята си.

 

Денят на Европа е повод да погледнем назад и да си припомним усилията за преодоляване на различията ни, но също и да гледаме напред. Да помислим за пътя към по-справедливо и устойчиво бъдеще и предстоящите стъпки, с които да засилим нашето единство, разширяване, интеграция и сътрудничество на европейския континент. Именно това отстояваше ПЕС в кампанията за европейските избори през 2019 г.

 

На този ден трябва също да осъзнаем, че сме изправени преди битката на нашето време. Това е решителен момент за европейския проект. Пандемията от вируса COVID-19 разклаща устоите на обществата ни и ако не бъдем бдителни и активни, ще застраши социалното, икономическо и демократично бъдеще на Съюза. Никога нуждата от солидарност, координация и съвместни действия не е била по-голяма. През последните седмици европейците видяха ясно колко е необходим силен ЕС и колко вредна може да бъде липсата на европейска солидарност. Те вярват в съюз, който защитава хората. Ето защо, европейската солидарност ще бъде от фундаментално значение през следващите месеци, за да бъде защитен и подкрепен всеки европейски гражданин в тези трудни времена. Кризата показа колко релевантен е ЕС днес и в бъдеще, заради своите споделени свободи, ценности и култура.

 

Като социалисти и демократи, днес сме убедени, че ценностите, върху които е основано нашето политическо семейство, трябва да бъдат градивните елементи на едно ново общо бъдеще, скрепено от силен и прогресивен ЕС: социални политики в подкрепа на хората, семействата, работниците и онеправданите; стратегически публични инвестиции; качествени публични услуги; данъчна справедливост и сближаване между страните и регионите. Годините на политики от типа „затягане на коланите" за съжаление отслабиха здравните системи и социалната защита. Увеличиха икономическите и социалните неравенства, и повлияха негативно на климатичните политики. Трябва да се поучим от грешките в миналото, за да не ги повтаряме. Устойчиви държави на благоденствието и социалната защита – това са ключовите инструменти днес, когато се борим с пандемията. ПЕС ще продължи да се противопоставя на онези, които се стремят да ограничат социалната държава, особено като се борим срещу избягването на данъци и прането на пари. Тази криза може да бъде възможност да обновим социалния и икономически модел на базата на нашите основни ценности в посока по-устойчива, справедлива и зелена Европа.

 

Днес повече от всякога вярваме, че основните европейски ценности като демокрацията, върховенството на закона, пълното равенство, включително по отношение на пола и малцинствата, уважението към човешкото достойнство и човешките права, са универсални и трябва да бъдат отстоявани във всеки един момент. Последните месеци ни показаха, че трябва да останем бдителни и готови да защитаваме тези ценности от националисти и популисти, които безсрамно използват кризата, за да продължат да прокарват своите авторитарни, сексистки и хомофобски идеи.

 

Премиерите, лидерите, министрите, комисарите, депутатите, кметовете, представителите на всички нива и всички членове на семейството на ПЕС работят активно за овладяване на кризата и за възстановяване, базирано на принципите на Зелената сделка, цифровата трансформация, Европейския стълб на социалните права, Европейската стратегия за равенство на половете, въвеждането на Европейски фонд за възстановяване, реформиране на Европейския паричен съюз, по-силен европейски бюджет с много повече нови собствени ресурси, съизмерим с големите вреди, които вече бяха нанесени на икономиките и обществата. Имаме нужда от солидарност между страните-членки на ЕС, за да преодолеем кризата и да помогнем на всички европейски граждани, засегнати от нея.

 

ПЕС работи по няколко документа с предложения и мерки, свързани с кризата: „План на ПЕС за овладяване на шока от COVID-19 и възстановяване", „Европейската зелена сделка като основен стълб на възстановяване след кризата, причинена от COVID-19", „Достъпно и качествено здравеопазване за всички". Те ще бъдат основата на нашите предложения за устойчиво и справедливо възстановяване. Като социалисти и демократи ще отстояваме силен и прогресивен Европейски съюз, който не оставя никого зад борда.

В Деня на Европа, всички социалисти и демократи още веднъж единно подчертаваме дълбоката си убеденост, че един прогресивен Европейски съюз е най-добрият начин да осигурим просперитет, равенство и свобода за всички граждани. Наш дълг е да дадем нова надежда за по-добро бъдеще в Европа. Тази амбициозна цел изисква ресурси, преговори и компромиси. Нашето политическо семейство е решено да отстоява нова, по-добра и по-справедлива Европа. Това е бъдещето, което ПЕС иска и за което ще се борим.


.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. САЩ: Ще защитим Източна Европа от руска агресия 40| 10914 |05.05.2020 . Елена Йончева: Кампанията за изкуствения характер на коронавируса може да има много сериозни последствия за Европа 3| 4754 |04.05.2020 . Станишев: Кризата доведе до увеличаване на неравенствата, нужни са спешни икономически мерки 5| 3915 |04.05.2020 . Версията на Европа: Китай и Русия се опитват да подкопаят доверието в ЕС? 51| 5927 |03.05.2020

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ