Реклама / Ads
2| 2442 |02.03.2024 НОВИНИ

Станишев: Никола Шмит е точният човек за председател на Европейската комисия - с ясен план как да защитим хората и техните социални права

.
Сергей Станишев и Никола Шмит
„Социалната икономика и социалната държава преминаха през много битки. Хората искат просперитет и сигурност за своето бъдеще. В момента живеем в епоха на преходи – зелен, дигитален демографски. Свидетели сме на нова индустриална революция, хората се чувстват несигурни. Ето защо Никола Шмит е точният човек, който да покаже, че социалдемократите имаме много ясен план за бъдещето и как да защитим хората и техните социални права.
 

Той доказа това с делата си – инструментът SURE запазване на заетостта за 100 млрд. евро, разширените Младежка и Детска гаранция. Теще остане приоритет за нашето политическо семейство и в бъдеще.“, заяви Станишев на конгреса на ПЕС в Рим. Там европейските социалисти избираха Никола Шмит, еврокомисар по работни места и социални права, за общ кандидат за председател на Европейската комисия на предстоящите през юни европейски избори.

 

В речта си след избора му, Никола Шмит заяви: "Единството и солидарността са от основно значение в периодите на криза. Това са ценностите, които ни обединяват - нас като социалдемократи, и ЕС. Благодарение на водещата роля на нашето политическо семейство, успяхме да реагираме бързо и с конкретни решения на пандемията от Covid-19, спасихме 42 милиона работни места и запазихме милиони предприятия. Намалихме социалните и икономическите последици с безпрецедентен план за възстановяване, подкрепихме икономиките си в зеления и цифровия преход. Поставихме достойнството на труда в центъра и не позволихме на Европа да поеме по пътя на строгите икономии. Благодарение на идеите и движещата сила на нашето политическо семейство, Европа защити своите граждани."

 

Шмит акцентира и върху политическите намерения на ПЕС след европейските избори: "Никога няма да последваме крайнодесните, никога няма да си сътрудничим с тях. Нито сега, нито занапред. И искам да отправя послание до европейската десница - ЕНП, и до либералите от АЛДЕ - запазете достойнството си, останете верни на своята история, на вашия европейски ангажимент - опитът за нормализация на крайната десница е опасна и безотговорна игра."

 

Попитан за присъединаването на България и Румъния към Шенген, Шмит заяви, че винаги е бил силен поддръжник на двете държави:

"Време е двете страни изцяло да се присъединят към Шенгенското пространство. България е много активен и важен член на Европейския съюз. От съществено значение е да признаем приноса й за сигурността на Европа и да я подкрепим.“

 

"Изборът е ясен: или десният екстремизъм, или прогресивна Европа, водена от социалдемократите.", беше основното послание на президента на ПЕС при откриването на конгреса в Рим.

 

Във връзка със социалните аспекти на предизборната кампания, Льовен сподели: "Европа трябва да бъде съюз на възможностите за всички. Ние се борим за равенство и права, защото това не е само морален императив, но и логичен избор за изграждане на по-добро общество за всички."

 

Антонио Коща, министър-председател на Португалия, акцентира върху настоящите предизвикателства и неотложната нужда от прогресивни решения. В своето изказване той подчерта важността от справяне с инфлацията, успешния преход зелената и дигиталната трансформация, както и предоставянето на решения, свързани с реалната европейска индустриална политика за нови и по-добри работни места.

 

"Вярваме в силната социална основа и в социалния диалог. Гордеем се, че Никола Шмит е лицето на нашата кампания. Той изведе плана за Социалната стълб като приоритет, благодарение на него сме по-близо до реализирането му".

 

 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 

 


.

...

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 2884 |02.03.2024 Харалан Александров: Няма да е изненада, ако ПП-ДБ решат да отидат на избори . 7| 3137 |02.03.2024 Големият Васил Михайлов: Тъжно ми е, че младите бягат навън. Като се напият - плачат за родното . 2| 24061 |02.03.2024 Ако ще си играем на комисии да се каже: Кой и защо не проверява Софийската градска прокуратура, която разследва . 1| 30433 |02.03.2024 Промяна в плащането на данъците от март

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads