Реклама / Ads
3| 3334 |15.09.2021 НОВИНИ

Станишев поиска от фон дер Лайен върховенство на правото и повече социални мерки

.
В дебат за състоянието на Съюза, социалистите поискаха изпълнение на социалните и зелените политики, върховенство на правото= В словото си лидерът на ПЕС коментира условията за успешно икономическо възстановяване.
 

„След повече от година в сянката на ковид-пандемията, ЕС издържа и се справи сравнително добре. Навлизаме в решителна фаза – прилагането на безпрецедентния план „Следващо поколение ЕС" и националните планове за възстановяване. Виждам три ключови условия, за да бъде този план успешен.", заяви днес българският евродепутат и лидер на ПЕС Сергей Станишев по време на дебат за състоянието на Съюза в Европейския парламент в Страсбург с участието на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

 

„На първо място, възстановяването не трябва да ни връща към ситуацията отпреди кризата, а да доведе до устойчиво модернизиране на икономиките и обществата в ЕС – както по отношение на околната среда, така и в социален аспект.

Второ, ако искаме зелената и цифровата трансформация да бъдат успешни, трябва да осигурим необходимите инструменти, така че преходът да бъде социално справедлив и поносим. Необходими са ресурси, за да гарантираме социални буфери и да защитим най-уязвимите.

 

Трето, за нас, като социалисти, върховенството на правото и демокрацията са от ключово значение за успеха на този преход. Комисията разполага с всички необходими инструменти, за да гарантира спазването им, особено по отношение на използването на фондовете по Плана за възстановяване. Прилагайте ги!", призова лидерът на ПЕС.

 

В ежегодното си обръщение към евродепутатите, председателят на ЕК направи равносметка на постигнатото през последната година, белязана от пандемията – Европейският план за възстановяване, ваксинацията и др. Като бъдещи приоритети тя открои климатичните политики, цифровизацията, данъчната политика и фискалните правила в Съюза, по-активна външна и отбранителна политика. От своя страна, социалистите настояха за реализиране на социалните ангажименти, особено в контекста на прехода към по-устойчива икономика, както и за по-активна работа на ЕК по отношение на върховенството на правото, демокрацията и контрола върху изразходването на европейските средства в страните-членки.

 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 


.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4041 |15.09.2021 Изненадващо прокуратурата поиска по-лека мярка за Биляна Петрова . 5| 3248 |09.09.2021 КС решава може ли министърът да поиска отстраняване на главния прокурор . 11| 3805 |09.09.2021 КС поиска от президента декларацията за гражданство на Кирил Петков . 1| 4009 |06.09.2021 Омбудсманът поиска от НОИ служебно преизчисляване на индивидуалния коефициент на пенсиите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads