Реклама / Ads
3| 3533 |16.03.2020 НОВИНИ

Станишев: Призоваваме Еврогрупата да приеме дългосрочен план за възстановяване на икономиката

.
Сергей Станишев
Незабавна подкрепа за хората и малкия бизнес, за да се избегне загубата на работни места и фалити, поискаха лидерите на европейските социалисти.

Президентът на ПЕС Сергей Станишев, заедно с председателя на Групата на социалистите в ЕП Ираче Гарсия и председателя на групата на ПЕС в Комитета на регионите Кристоф Руйон, призоваха финансовите министри от Еврозоната за спешни действия, които да смекчат социално-икономическите последици от безпрецедентните мерки в борбата срещу разпространението на вируса в Европа.

 

„Извънредната ситуация, в която се намираме, изисква извънредни мерки в цяла Европа. Те неминуемо ще имат тежък икономически и социален ефект. Не можем обаче да поставяме хората пред избор – да запазят здравето и живота на себе си и близките си, или да запазят работното си място. Това важи с още по-голяма сила за малкия и средния бизнес, за работниците, за хората с нископлатен или нискоквалифициран труд, които първи и най-силно усещат икономическите последици от мерките срещу разпространението на вируса. Ето защо, в допънение на вече предприетите мерки на национално ниво, имаме нужда от решителни и координирани действия на европейско равнище, които да смекчат социално-икономическата цена на борбата с пандемията.", заяви Станишев.

 

Писмото приветства вече предприетите от Комисията и Европейската централна банка стъпки и призовава за нови, по-решителни действия:

 

„...призоваваме за общоевропейски план за възстановяване на икономиката от последиците от COVID-19 с консолидирана и координирана стратегия за бърза мобилизация на различни налични инструменти на европейски ниво за подкрепа на хора, малки и средни предприятия (МСП), както и на бизнеса. Тя трябва да включва Европейската централна банка, Европейския инвестиционен фонд, Европейския механизъм за стабилност, както и други инструменти от Банковия съюз. Колкото по-скоро се предприемат тези стъпки, толкова по-добре, за да можем да ограничим социално-икономическите последици от COVID-19.

 

Капиталът на Европейската инвестиционна банка трябва да бъде увеличен и потенциалът на Европейския механизъм за стабилност трябва да бъде използван в пълна степен, чрез задължителна кредитна линия за финансиране на общ инвестиционен инструмент. Призоваваме Еврогрупата да излезе с пакет от мерки за стимулиране на икономиката на европейско ниво. Той трябва да бъде финансиран чрез Европейския механизъм за стабилност и всички държави-членки трябва да могат да участват.", се казва в писмото.

 

Тримата леви лидери смятат още, че ЕС трябва да подсили своя фискален капацитет и да въведе отдавна отлаганата Европейската презастрахователна схема за обезщетения при безработица, която да играе ролята на „фонд за презастраховане" в помощ на националните схеми за обезщетения при безработица.

 

„Не трябва да забравяме, че зад дефицитите, държавните дългове, макроикономическите модели и краткосрочните национали интереси стоят човешки животи. В много по-голяма степен от финансовите пазари, всички които се борят с COVID-19 и последиците от него трябва да усетят, че ЕС прави всичко по силите си, за да ги защити. Европа трябва да изпрати силно послание за единство и солидарност. Само с подходящ, единен европейски отговор, Съюзът ще може да излезе по-силен от този труден период.", завършва писмото.

 

Ето и пълния текст:

 

ОТВОРЕНО ПИСМО ДО МИНИСТРИТЕ ОТ ЕВРОГРУПАТА

 

Призоваваме Еврогрупата да приеме дългосрочен план за възстановяване на икономиката

 

Световната здравна организация обяви, че Европа вече е епицентърът на COVID-19. Пандемията, която едва преди няколко седмици изглеждаше като далечна заплаха за общественото здраве на друг континент, сега има тежки последствия за здравето и живота на европейците.

 

Нашият континент не се е изправял пред криза от подобен мащаб от Втората световна война насам. Не става въпрос само за риска за здравната система, икономиката и социалната структура в Европа, но също и за основите на Европейския съюз.

 

Изправени сме пред невидим враг, който не признава граници. Той вече нанася тежки щети на същността на ЕС и на четирите основни свободи: свободното движение на стоки, услуги, капитали и хора. Единният европейски пазар и Шенгенското пространство са подложени на силен натиск, а едностранните мерки допълнително застрашават възможностите за успешно овладяване на пандемията.

 

Еврогрупата може да изиграе първостепенна роля в отговора на ЕС към кризата. Ако не успеем да покажем необходимата решителност, координация и солидарност сега, COVID-19 може да предизвика безпрецедентен икономически спад с непредвидими социални и политически последствия.

 

Приветстваме първите мерки предложени от Европейската комисия и Европейската централна банка. Въпреки това, двете институции осъзнават, че без сериозни, координирани и общи фискални мерки на ниво ЕС, тези предложения ще бъдат като капка в морето. Доволни сме, че Комисията възприе призива ни за използване в пълна степен на гъвкавостта на Пакта за стабилност и растеж, който, ако бъде използван по координиран начин, ще помогне за смекчаване на последствията от сериозен икономически спад. Това обаче няма да бъде достатъчно.

 

Ако кризата през 2008 г. ни научи на нещо, това е че паричната политика няма как да бъде решение сама по себе си, както и че мерките на национално ниво не са достатъчни. От опит знаем, че общите и навременни действия са единственият ефективен отговор на кризата, която засяга всички ни.

 

Ето защо, призоваваме за общоевропейски план за възстановяване на икономиката от последиците от COVID-19 с консолидирана и координирана стратегия за бърза мобилизация на различни налични инструменти на европейски ниво за подкрепа на хора, малки и средни предприятия (МСП), както и на бизнеса. Тя трябва да включва Европейската централна банка, Европейския инвестиционен фонд, Европейския механизъм за стабилност, както и други инструменти от Банковия съюз. Колкото по-скоро се предприемат тези стъпки, толкова по-добре, за да можем да ограничим социално-икономическите последици от COVID-19.

 

Капиталът на Европейската инвестиционна банка трябва да бъде увеличен и потенциалът на Европейския механизъм за стабилност трябва да бъде използван в пълна степен, чрез задължителна кредитна линия за финансиране на общ инвестиционен инструмент. Призоваваме Еврогрупата да излезе с пакет от мерки за стимулиране на икономиката на европейско ниво. Той трябва да бъде финансиран чрез Европейския механизъм за стабилност и всички държави-членки трябва да могат да участват.

 

Преди всичко, трябва да предпазим човешките животи и човешкото здраве. Но също така трябва да предприемем стъпки, за да гарантираме, че гражданите ще могат да се върнат към работните си места, след като пандемията отмине. Никой не трябва да бъде изправен пред избора – да предпази себе си и близките си, или да запази работата си, потенциално излагайки своя и живота на другите на риск. Ето защо, призоваваме за спешното въвеждане на Европейската схема за помощ при безработица. Ако бъде адекватно финансирана, тя би била естествен инструмент за справяне със социално-икономическия шок, пред който се изправят държавите в ЕС вследствие на пандемията.

 

Не трябва да забравяме, че зад дефицитите, държавните дългове, макроикономическите модели и краткосрочните национали интереси стоят човешки животи. В много по-голяма степен от финансовите пазари, всички които се борят с COVID-19 и последиците от него трябва да усетят, че ЕС прави всичко по силите си, за да ги защити. ЕС има възможност да изпрати силно послание за единност и солидарност. Само с подходящ, единен европейски отговор, Съюзът ще може да излезе по-силен от този труден период.


.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4934 |14.03.2020 Фармацевтична колегия апелира: Призоваваме хората да ни пазят, ние сме на първа линия . 11| 4605 |23.02.2020 Сергей Станишев: Истерията около еврото е абсолютно измислена . 1| 3951 |20.02.2020 Станишев: Пестелив бюджет на ЕС ще обрече новите амбиции на провал . 1| 3707 |30.01.2020 Станишев: ЕК заложи ключовите приоритети на ПЕС в работната си програма

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads