Реклама / Ads
6| 3311 |01.04.2020 НОВИНИ

Станишев: Настояваме за европейска гаранция за безработица

.
Сергей Станишев
Президентът на ПЕС смята, че Европа трябва да направи всичко необходимо за спасяването на работници, бизнеси и човешки животи.

„Извънредната ситуация, в която се намираме, застрашава Европа с тежки икономически и политически последици. Виждам следните политически опасности: докато националните правителства се справят кой както може, опитвайки се да удържат здравните и социалните си системи, се наслагва впечатлението, че ЕС отсъства, а така се създава риск от поредно разделение между държавите."

 

Това заяви президентът на ПЕС и български евродепутат Сергей Станишев в два видеоконферентни разговора - с председателя на Европейския парламент Давид Сасоли и с ръководството на Групата на социалистите в ЕП, както и с комисарите от лявото политическо семейство. С коментари и предложения се включиха Франс Тимерманс, изпълнителен зам.-председател на ЕК и Паоло Джентилони, отговарящ за ресор икономика, а в контекста на мерките за борба с последиците от пандемията Станишев обсъди с Никола Шмит, комисар за работни места и социални права, предложението от предизборния манифест на ПЕС за създаване на европейска гаранция за безработица.

 

„Липсата на единен европейски отговор на последиците от разпространението на вируса още по-силно подклажда отдавна тлеещите разделения в Европа. Север срещу юг, „спестовниците" срещу „приятелите на кохезията". Либералите и десните, които вече говорят за нова порция строги икономии, срещу левите, които настояваме за повече инвестиции и незабавни мерки за подкрепа на работниците и малките предприятия. Именно пагубните неолиберални политики от близкото минало на затягане на коланите и орязване на средствата за ключови сектори са сред основните причини за изнемогването на здравните системи в редица държави в ЕС.", коментира Станишев.

 

„За социалистите, отговорът може да бъде само един – изработване и отстояване на всеобхватен План за възстановяване на Европа. Той трябва да започне да действа веднага, на принципа "каквото е необходимо", изведен на европейско ниво. ЕК вече предприе верни стъпки с обявяването на инвестиции в размер на 37 мрлд. евро от кохезионната политика, с предоставянето на повече гъвкавост за бюджетните дефицити и държавната помощ, с въвеждането на „зелени коридори" за транспортиране на стоки и др. Тези мерки обаче са малка част от необходимата цялостна визия за отговор на последиците от пандемията.

 

Ето защо, ПЕС настоява Планът за възстановяване на Европа да се основава на три стълба:

 

• По-голяма гъвкавост за средствата от европейския бюджет, така че те да бъдат насочени към здравните и социалните системи. Водеща инициатива на социалистите ще е въвеждането на Европейска гаранция за безработица;


• Увеличаване на капитала на Европейската инвестиционна банка до 200 млрд. евро, които чрез взаимодействие с националните банки да стигнат до реалната икономика;


• Въвеждане на специфични механизми за облигации, свързани с конкретната ситуация.

 

Извънредното положение и поредната криза най-вероятно ще предпоставят нов икономически модел за възстановяване на икономиките и производството. В Плана трябва да заложим на устойчивото развитие, на здравеопазването и социалната перспектива, но нека не се отказваме от битката за околната среда. Новата ситуация ще доведе до нов тип реиндустриализация и ние трябва да сме готови за това.", очерта стратегията лидерът на социалистите в Европа.

 

В този контекст, на онлайн заседанието на ръководството на Групата на социалистите и демократите, беше взето решението за иницииране на резолюция на ЕП през април за спешни и адекватни социални и икономически мерки от страна на ЕС.


.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 6633 |29.03.2020 Корнелия Нинова: Настояваме управляващите да обявят мерки в подкрепа на българските общини . 10| 4034 |27.03.2020 Европейската комисия дава на България 600 хил. теста . 7| 3501 |23.03.2020 Педро Санчес иска европейска програма от типа ”Плана Маршал” . 3| 3534 |16.03.2020 Станишев: Призоваваме Еврогрупата да приеме дългосрочен план за възстановяване на икономиката

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads