Реклама / Ads
14| 4500 |28.10.2023 НОВИНИ

Правосъдие за всеки: В опасна сглобка ДАНС и ЦИК направиха политическа акция по олигархична поръчка

.
Източник: личен архив
ЦИК да отмени решението си на местния вот в неделя да се гласува само с хартиени бюлетини или - ако не го направи, да отложи изборите за следващата неделя. 
 

Това поискаха от инициативата "Правосъдие за всеки" в своя декларация по повод осигуряването на свободни и честни избори, разпространена до медиите. 

 

Скандалното решение на ЦИК за отмяна на машинния вот без никакви правни основания и сериозни мотиви е опит за манипулация на изборите и посегателство върху правото на свободен избор на гражданите с много опасни последици за крехката ни демокрация, се казва в декларацията. 

 

Ето какво още пише в текста:

 

В опасна сглобка ДАНС и ЦИК направиха политическа акция по олигархична поръчка, която ще компрометира изборите и ще снижи до много ниски нива на избирателната активност и вероятни фалшификации на бюлетини и изборни протоколи. Това не можем да си позволим да допуснем като гражданско общество! 

 
На това основание предлагаме на отговорните държавни институции да се предприемат следните незабавни действия:

 

– ЦИК да се събере незабавно на извънредно заседание и да отмени свое решение 2819-МИ/27.10.2023г. си за отмяна на машинния вот, като приеме факта, че съответствието на машините е надлежно удостоверено от Министерството на Електронното управление с нарочен акт в 22ч. на 27.10.2023г,, тоест преди изтичане на крайния срок, определен от самата ЦИК.

 

Няма никакви правни и фактически основания да остави в сила този скандален и нищожен акт, а ако го направи то ще загуби напълно легитимността и ролята си на надпартиен пазител на изборния процес и ще обслужи политически интереси на партии, които отдавна се борят за пълна отмяна на машинния вот, защото не могат да го манипулират и да подменят бюлетини или резултатите от протоколите на комисиите.

 

– Ако ЦИК не вземе решение за отмяна на решението си за отмяна на машинния вот днес, то следва да отложи изборите до произнасяне на ВАС, тоест за следващата неделя.

 

– Върховният Административен съд следва да бъде на висотата на своето институционално положение и да защити изборните права на гражданите, като се събере състав на Съда още днес и разгледа постъпилите вече четири жалби срещу решението на ЦИК. Нелепото оправдание за липса на дежурни състави в почивните дни не можем да приемем за сериозно и обосновано. ВАС е заседавал в почивни дни, а дежурни състави се събираха много бързо за ГКПП Капитан Андреево, Таки, Ами и прочие имена от ъндърграунда, та даже лично председателят Георги Чолаков ги председателстваше. Ако в момента същият председател е неспособен да организира дежурен съдебен състав за изключително належащ случай като ограничаване на избирателни права, то следва лично да оглави дежурен състав и да поеме отговорността да се произнесе. Ако не го направи, то също ще съдейства в политическата акция за компрометиране на местните избори и вероятно това ще е част от сделката за втория мандат, предвиден в текстовете на конституционния проект. 

 

– Ако изборите утре се състоят в тези порочни условия и непрозрачност, и преди ВАС де се е произнесъл, ще имаме пълното основание да обявим същите за нелегитимни и да искаме тяхното касиране, както и незабавната оставка на целия състав на ЦИК. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 6057 |28.10.2023 Кирил Петков пред протестиращите: Време е хората да кажат - ”От нас зависи” /видео/ . 44| 6528 |28.10.2023 Премиерът Денков: Ако продължи това напрежение, няма смисъл да има кабинет /видео/ . 0| 3887 |28.10.2023 Везенков, Денвър, Лилард, Уембаняма – чака ни пореден вълнуващ сезон в НБА . 2| 3680 |28.10.2023 МВР: ЦИК даде разрешение за транспорт на машините в страната, после поиска да се върнат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads