Реклама / Ads
46| 6040 |27.10.2023 НОВИНИ

Извънредно изявление на ПП-ДБ: ДАНС е инструмент на дълбоката държава, отмяната на машинния вот от ЦИК е незаконосъобразна

.
В рамките на извънредно изявление тази вечер "Продължаваме промяната - Демократична България" заявиха, че решението на ЦИК да отмени машинното гласуване на местните избори в неделя е незаконосъобразно. Формацията съобщи, че ще обжалва решението на ЦИК пред Върховния административен съд.
 

“Днес, в една скандална поредица от събития, два дни преди провеждането на първия тур на местните избори, на последния ден от предизборната кампания, институцията Народно събрание по необясними причини и при никакъв досег с компетенциите ѝ, беше намесена в предизборната кампания”.


Това заяви народният представител от “Продължаваме промяната - Демократична България” и бивш председател на Народното събрание Никола Минчев в рамките на извънредното изявление.


“Беше проведен председателски съвет, на който ние отказахме да присъстваме, на който се разглежда евентуалното законосъобразно провеждане на изборите. Какво общо има председателския съвет с провеждането на местните избори е отвъд моите разбирания. Мога да кажа, че председателският съвет е помощен орган към председателя на Народното събрание и няма нищо общо с подобни теми, каквито са били разглеждани днес”, категоричен бе Минчев.


“Видяхме как се развиха събитията, които поне за момента кулминираха в решението на ЦИК, с което беше отменен машинния вот за местните избори в неделя”, каза още той.


Васил Пандов, народен представител от ПП-ДБ и преподавател по право коментира следното:


“Решението на ЦИК, с което беше отменен машинния вот, е посегателство върху провеждането на честни, демократични избори. Това решение дойде изключително неочаквано и е незаконосъобразно, тъй като Министерството на електронното управление, след като ЦИК постанови своето решение, установи, че машините съответстват на изисквания на Изборния кодекс.


Решението на ЦИК има един-единствен мотив - че машините не съответстват, защото няма Решение на Министерството на електронното управление. ЦИК всъщност не са изчакали такова решение. Това решение обаче вече е факт. 


Това ни дава основание да обжалваме решението на ЦИК пред Върховния административен съд, като вярваме, че законността ще възтържествува”.

 

Бившият премиер и настоящ депутат Кирил Петков заяви следното:

 

"Не може цялата държава и изборният процес да станат жертва на една шпицкоманда, която започна с един измислен доклад на ДАНС, после продължи през цирка в Парламента и накрая завърши с ЦИК и решението им близо 24 часа преди кранйния срок".


Петков призова членовете на ЦИК, ако се усетили натиск от някого, да покажат, че са институция, която може да взима правилните решения. 


“ДАНС е инструмент на дълбоката държава. 30 години България не може да излезе от този цикъл на задкулисие. Време да всички българи да кажат “Стига толкова!” и да излязат с гласовете си в неделя, така че всякакви злоупотреби в изборния процес да бъдат нищожни в сравнение с големия вот, който българските граждани могат да направят. Излезте да гласувате!”, призова Петков.

 

Какво се случи днес?

 

Разрази се скандал по темата с машините за гласуване. ИТН, на база документ от ДАНС, обвини зам.-министъра на електронното управление Михаил Стойнов в манипулация на машините за гласуване на изборите. Паралелно с това редица парламентарни формации - ГЕРБ, ДПС, "Възраждане" и ИТН, които иначе принадлежат към различни политически лагери, обявиха, че изборите вече са компрометирани и настояха Централната избирателна комисия (ЦИК) да отмени машинното гласуване.

 

Министърът на електронното управление Александър Йоловски увери, че сигурността на настоящия вот е гарантирана.

 

"Машините работят като принтер. Те отпечатват разписка, на която може да бъде видян гласът, подаден от всеки гласоподавател", заяви той на извънреден брифинг в Министерския съвет. 

 

Пред ФрогНюз социологът Боряна Димитрова обясни, че "няма как да се извърши тази манипулация, тъй като всеки е видял за кого гласува и е пуснал съответната разписка в урната".

 

"Това е един фалшив скандал. Хартиените разписки излизат и се броят ръчно. Няма автоматичен протокол, произвеждан от машините. Няма как да се извърши тази манипулация, тъй като всеки е видял за кого гласува и е пуснал съответната разписка в урната. Скандалът обаче не цели просто да отстрани машините за гласуване, които и без друго са превърнати в принтери. Той цели да постави под въпрос механизмите на парламентарната демокрация", каза тя в интервю за медията ни.

 

От ПП-ДБ пък коментираха, че "ГЕРБ губят изборите" и призоваха: "Не се поддавайте на новата "Костинбродска афера".

 

ФрогНюз

 




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3993 |27.10.2023 CNN: Има значителен напредък в преговорите за освобождаването на заложници от Хамас . 5| 12639 |27.10.2023 Пред Диков говори предприемачът, обвинил в корупция кмета на Бургас . 4| 5303 |27.10.2023 Говорителят на Хамас след въпрос на BBC: Спираме интервюто! . 7| 5432 |27.10.2023 "Оставка!", Мафия!" - Нова Загора протестира за убийството на съпруга на районна съдийка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads