Реклама / Ads
39| 30608 |19.12.2021 НОВИНИ

Правосъдният министър: Цацаров си отива до месец-два. Сигналът срещу Гешев за "Жоси" е потвърден, има документи с подписи

.
Спрямо Гешев е в ход целия възможен арсенал за реакция, с които разполагат изпълнителната власт и Народното събрание. Предвижда се разделението на настоящата КПКОНПИ, което значи и нов състав на органите. До 2 месеца господин Сотир Цацаров ще бъде освободен. В правосъдното министерство е сигналът срещу Иван Гешев за присвояването на фирма "Жоси". Има документи с подписи.
 

Това заяви пред Нова телевизия правосъдният министър Надежда Йорданова.

 

Скандалът с "Жоси" избухна преди няколко дни. Според разказа на предприемач преди 8 години е потърсил помощ от Гешев срещу тогавашния си съдружник. По онова време Гешев е редови прокурор. Впоследствие бащата на Гешев стана съдружник във фирмата като получил дял от компанията. Малко по-късно обаче станало точно обратното и бащата на обвинител №1 се съюзил със същия съдружник, срещу когото трябвало да се бори. Случаят вече е в МВР и правосъдното министерство.

 

“Това е случай, при който имаме опит за придобиване на част от капитала на търговско дружество, без ясна причина. Това е странен случай. Още повече, че е за период недалеч от миналото. Има документи с подписи. Там присъства човек с името Гешев", обясни Йорданова.

 

Случаят прилича на сагата "Осемте джуджета" - разследването на Антикорупционния фонд разкри как с помощта на държавните институции е бил присвоен асансьорният бизнес на Илия Златанов. Прокуратурата обаче не е разплела случая.

 

"Отстраняването на Гешев е част от проблема, който трябва да решим. Успоредно с това са нужни многобройни промени - ограничаване правомощията на прокуратурата така, че да се съсредоточи тя върху основните си функции, съдебен контрол върху случаите, в които обвинението отказва да разследва сериозни престъпления и други допълнителни гаранции. Отстраняването на Гешев е важно, за да се отпуши системата и да спрем да изкривяваме дебата", категорична бе Йорданова.

 

По думите й въпросите, които се задават за решението на Специализираната прокуратура по казуса с гражданството на Кирил Петков, пораждат съмнения, че не става дума за професионализъм, а за институционален флирт. Тя обаче отказа да слага подобни етикети.

 

"Отлагането на оставката на главния прокурор струва достойнството на народа ни. До този момент ние нямаме нито едно разкрито голямо корупционно престъпление, което да е разкрито. Спрямо всички, за които има данни при нас – има един прокурорски чадър”, посочи още Йорданова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 6259 |18.12.2021 Правосъдният министър: Предвижда се въвеждане на съдебен контрол при отказ на прокуратурата да образува производство . 30| 6571 |16.12.2021 Цонев: Нямаме отношение нито към Гешев, нито към Цацаров, но не подкрепяме реформа „Стани, да седна“ . 6| 3381 |15.12.2021 Бивш здравен министър: Високата смъртност е най-големият проблем, в който никой не бърка в дълбочина . 3| 3447 |15.12.2021 Земеделският министър: Повредени съоръжения на ”Напоителни системи” са допринесли за щетите след обилните валежи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads