Реклама / Ads
6| 3227 |21.09.2021 НОВИНИ

Правосъдното министерство мисли законопроект заради санкциите по ”Магнитски”

.
Върху пакет от законодателони мерки заради санкциите, наложени на Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков работи правосъдното министерство, начело на което за втори път бе назначен служебният министър Янаки Стоилов. Това стана ясно по време на брифинг пред журналисти относно приоритетите на ведомството във втория служебен кабинет на Стефан Янев.
 

"По този въпрос ще се работи и вероятно ще бъде прието постановление на Министерския съвет, което вече да създаде една солидна нормативна база, за да се преценява прилагането на такива мерки в бъдеще време", каза проф. Стоилов.

 

Мисли се и върху законодателни промени, които се отнасят до по-гъвкавото премахване на специализираното правосъдие и предотвратяването на злоупотребите с възлагането на инхаус процедури.

 

"Във връзка със започване на втория сезон на нашето управление, представям действията, които продължаваме и тези, които ще бъдат започнати. Бих обобщил работата на министерството като служба на гражданите и укрепване на държавността", посочи Стоилов.

 

По думите му приоритетите на правосъдното министерство не са нови - подобряване обслужването на гражданите и фирмите, преодоляване на лоши практики, подобряване на взаимодействието със съдебната власт и повишаване взискателността към нейната работа.

 

Янаки Стоилов коментира и приетото от 46-тото Народно събрание решение Бюрото за защита на свидетелите да бъде отнето от главния прокурор и да премине на прякото подчинение на правосъдното министерство. Това се случи в последните дни от живота на предишния парламент. Сега на дневен ред стои въпроса с организацията на всички дейности. 

 

Стоилов обясни, че са проведени срещи с обвинител №1 и ръководителя на Бюрото за защита, за да се уточнят всички последващи действия. Предстои законът за бъде публикуван.

 

“Днес преподписах указа, който дойде, което означава, че законът ще влезе в сила следващата седмица. Надявам се във възможно най-кратко време да бъдат организирани всички дейности, така че без сътресение бюрото да продължи да изпълнява своите функции. Надявам се, че няма да бъдат създадени затруднения по прехвърляне на неговите активи към Министерството на правосъдието", посочи още проф. Янаки Стоилов.

 

Правосъдният министър заяви, че вероятно част от бюрото ще премине към ГД “Охрана”.

 

Янаки Стоилов коментира и избора на нов председател на Върховния касационен съд. Правосъдният министър не изключва възможността да има собствена кандидатура, но няма амбиция самоцелно да предложи такава. 

 

“Разчитам да постъпят предложения за различи кандидати, аз също мога да изразявам становище по отношение на тези кандидатури или ако видя, че в професионалните среди или обществото се прави предложение за кандидати, които не могат да стигнат до официалната процедура – бих се ангажирал да застана зад такава кандидатура. Не бих обаче влязъл в капана някой да каже, че изпълнителната власт иска да се овладее ръководството на ВКС“, каза Стоилов.

 

Изборът на шеф на ВКС стартира в четвъртък. Процедурата е включена в дневния ред на Висшия съдебен съвет. Мандатът на сегашния председател на ВКС изтича на 10 февруари догодина.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4149 |19.09.2021 Стела Балтова: Здравното министерство ще организира томбола за ваксинирани . 8| 3251 |16.09.2021 Асен Василев: Два-три дни ще мислим с Петков как да се включим в политиката . 6| 3416 |13.09.2021 Папата: Пандемията ни показа колко е лесно да мислим само за себе си . 0| 3481 |13.09.2021 Иван Брегов: Протестните партии имаха единомислие само по преместването на Бюрото за защита на свидетели

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads