Реклама / Ads
4| 3176 |12.01.2022 НОВИНИ

Правосъдното министерство предлага отпадане на „златните паспорти“

.
Източник: БГНЕС
Министерство на правосъдието предлага получаването на българско гражданство от чужденци срещу инвестиции да отпадне. Това ще стане с изменение в Закона за българското гражданство, съобщават от пресцентъра на Министерски съвет.
 

До промените се стига след обстоен анализ на реалната ситуация към момента. Той сочи, че лицата, кандидатстващи за придобиване на българско гражданство на това основание, са получили разрешение за постоянно пребиваване поради направени вложения предимно в закупуване на държавни ценни книжа на стойност над един милион лева или са вложили сума над един милион лева в лицензирана кредитна институция.

 

Към момента на подаване на молбата за придобиване на българско гражданство обаче се оказва, че инвестицията не е налична поради извършена продажба на закупените ценни книжа.

 

Необходимостта от отмяна на възможностите за придобиване на българско гражданство чрез инвестиции се обуславя от липсата на реални инвестиции в българската икономика, тъй като чрез тях чрез не се откриват работни места, се твърди още в анализа.

 

Неколкократно Европейската комисия изразява безпокойство от продължаващата в България законова възможност за придобиване на българско гражданство по натурализация в замяна на предварително определени плащания. Според ЕК по този начин страната ни налага на други държави членки задължението да признават за граждани на ЕС лицата, натурализирани на това основание, и да им предоставят всички права, произтичащи от този основен статут.

 

За промени в законодателството и спиране на практиката със „златните паспорти“ заговори служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов, а по-късно наследникът му Иван Демерджиев отстояваше същата позиция.

 

В последните дни на 2021 г. депутатът от ДПС Делян Пеевски, който бе санкциониран за корупция по глобалния закон „Магнитски“, беше сред вносителите на законопроект за прекратяване на схемата.

 

В момента България е заплашена с наказателна процедура от Европейската комисия, ако не прекрати възможностите за предоставяне на „златни паспорти“. Заради същата практика в Малта и Кипър вече е започнала наказателна процедура.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 33| 3352 |12.01.2022 След щурма на парламента: Протестът се мести пред Здравното министерство . 0| 3199 |11.01.2022 БАБХ, Сертифициращата агенция и ИАГ излизат от състава на земеделското министерство . 26| 6202 |10.01.2022 Евгений Дайнов: Русия никому не предлага бъдеще, тъй като тя самата не разполага с таковa . 53| 3968 |08.01.2022 Слави и ИТН отново предлагат 1 лев субсидия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads