Реклама / Ads
4| 4583 |22.06.2011 НОВИНИ

Правозащитници искат оставката на ВСС

.
Колективна оставка на ВСС, оставка на Владимира Янева и персонална прокурорска проверка на члена на ВСС Пламен Стоилов искат от Асоциацията за европейска интеграция и права на човека (АЕИПЧ)в отворено писмо до НС, министъра на правосъдието и ВСС.
 

"Свидетели сме на безпрецедентен, но предизвестен срив в общественото доверие към Висшия съдебен съвет, който по конституция е призван да отстоява независимостта на съдебната система и да осигури законосъобразен, прозрачен и справедлив избор на магистрати и административни ръководители на третата власт", се казва в отвореното писмо.

"Вместо разумна кадрова политика ВСС произведе грандиозни скандали с корупционен привкус, които досмачкаха вярата на хората в съда, в закона и държавата. Произволните решения, с които магистрати, контактували с "лобиста” Красимир Георгиев бяха уволнени, а други – "помилвани” чрез дружески порицания, признанията, че ВСС кадрува не на заседанията си, а в ресторанти, пред бели покривки, са само върхът на айсберга".

"Скандалният избор за председател на ВАС на човек без опит в административното правосъдие, но възпитаник на полицейската академия, "назначението” като председател на най-големия съд в България на В. Янева, известна главно като приближена на системно обругаващия съда вътрешен министър, са предателство спрямо Конституцията и съдийското съсловие", посочва в писмото си асоциацията.

По-нататък се казва: "Концептуалната дезориентация на ВСС за неговата обществена и конституционна роля еманира в скандалното изказване на Пламен Стоилов, председател на комисията във ВСС, която следи за движението на т. нар. "знакови” дела. Пред правната комисия на Народното събрание той изрази съжаление, че ВСС няма законова възможност да влияе върху тези дела, както и: "Опитахме деликатно да преодолеем тази съпротива като говорим общо, а не по конкретни дела, но атаката ни бе отблъсната...”.

"Това откровено признание за натиск върху съдиите, решаващи дела с особена значимост, подлежи на незабавно разследване. Ако е вярно, то е престъпление против правосъдието. Ако изразява само желанието на Стоилов да се хареса на някого, неразграничаването на членовете на ВСС от него и мълчанието, с което бе обгърната тази поредна неадекватна простъпка, са достатъчен повод да заявим ясно и недвусмислено:

- Настоящият ВСС е компрометиран в личен и институционален аспект и неговата колективна оставка не само е необходима - тя вече е закъсняла. С всеки изминал ден самото му съществуване руши устоите на държавата, защото правосъдието е основата на всяка демократична държава.

- Прокуратурата на Република България е длъжна да се самосезира и провери дали Пламен Стоилов сам или с други членове на ВСС е упражнявал натиск върху определени съдии и ако установи, че това действително се е случило, да образува досъдебно производство и потърси наказателна отговорност от виновните лица.

- Новоизбраният председател на Софийски градски съд следва да подаде оставка като акт на лично отношение към компрометирания орган, който я избра и към непрофесионалния начин, по който бе предпочетена нейната кандидатура. Упоритостта, с която съдия Янева декларира, че няма да подаде оставка, вкопчвайки се в току-що заетия от нея пост, засилва съмненията в задкулисни комбинации и недопустимо покровителство от страна на владеещи изпълнителната власт лица.

АЕИПЧ одобрява инициираните от министър Попова консултации с членовете на Обществения съвет към нейния кабинет, но не трябва да се допуска технологичният срок за изработване на концепция и провеждането на евентуалните конституционни промени да се превърне в удобна възможност дискредитираният ВСС да продължи мандата си.

Според неправителствената организация "достойното оттегляне на съдиите Капка Костова и Галина Захарова показа кой е безалтернативният морален избор. Призоваваме всички останали членове на ВСС да извършат същия почтен акт и, докато бъде променена правната рамка на ръководство на съдебната система, да бъде избран нов ВСС с временен мандат".

Асоциация за европейска интеграция и права на човека подкрепя призива на Съюза на съдиите за концептуални и структурни промени в начина на избиране на ръководство на съдебната власт.

"Дълбоко сме убедени, че предписанията на Венецианската комисия за елиминиране на парламентарната квота във ВСС, предвиждане на квалифицирано мнозинство за нейното попълване, недопускането член на правителството да председателства заседанията, както и включването на представители на гражданското общество в неговия състав, ще допринесат той да бъде достойно лице на истинските българските магистрати", завършва откритото писмо на АЕИПЧ.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5299 |21.06.2011 Хотелиери пак на протест, искат ясни правила . 102| 5739 |17.06.2011 Борисов: Никаква толерантност към БСП, искат да ни превърнат в Гърция . 24| 4956 |16.06.2011 ГЕРБ към опозицията: Искате да покажете, че ви има! . 76| 5745 |14.06.2011 БСП, ДПС и СК искат "BG в насипно състояни"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads