Реклама / Ads
1| 2320 |04.09.2024 НОВИНИ

Празниците на изкуствата „Аполония“: Творческа магия и вдъхновение за 40-ти път в Созопол

.
Източник: Министерство на културата
Когато искаш да се потопиш в магията на изкуството и културата, няма по-добро място от Созопол в края на лятото. За 40-ти пореден път, празниците на изкуствата „Аполония“ преобразяват стария град в сцена за незабравими културни събития и артистични изживявания. От 28 август до 7 септември, фестивалът ще се превърне в сърцето на културния живот на България, събирайки най-обичаните български артисти и творци.
 

Програмата за тази година е толкова богата, че трудно можем да изброим всичките й звезди. От откритие на фестивала на 29 август с концерта на Симфоничния оркестър на БНР, дирижиран от Константин Илиевски, с участието на мецосопрана Светлина Стоянова, до вълнуващи изпълнения на Васил Петров и Военния биг бенд Стара Загора – всяко събитие е изпълнено с изисканост и оригиналност.

 

Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени, Влади Ампов – Графа и Белослава също ще се качат на сцената, добавяйки разнообразие и свежест към програмата. Но най-голямата изненада тази година е създаването на Фестивален оркестър Аполония, съставен от 13 от най-добрите български музиканти и концертмайстори от цяла Европа. Сред тях са имена като Албена Данаилова, Светлин Русев и Георги Господинов – гаранция за уникални музикални моменти.

 

Изложбите на фестивала ще представят произведения на известни български художници като Павел Койчев и Греди Асса. Литературната програма, която ще бъде открита от Иван Теофилов, ще включва рецитации и срещи с обичани автори като Иван Ланджев, Александър Секулов и Захари Карабашлиев, както и майсторски клас по творческо писане с Георги Господинов.

 

За любителите на киното, фестивалът предлага три премиери: „Клопка“ от Надежда Косева, „Безветрие“ и първия епизод от филмовата поредица „Всичко за сина ми“ на Павел Веснаков. А театралната програма е също толкова впечатляваща, с постановки от Варненския и Пловдивския драматичен театър, Малък градски театър „Зад канала“, Сатиричен театър „Алеко Константинов“ и Театър 199 „Валентин Стойчев“.

 

Фестивалът „Аполония“ е не само най-голямото, но и едно от най-дългогодишните и мащабни културни събития в България. Основан през 1984 г. от Фондация „Аполония“, той е платформа за съхраняване на културните традиции и подкрепа на новите таланти. С всяко издание, фестивалът привлича стотици артисти и хиляди почитатели от България и света.

 

Не пропускайте възможността да станете част от това невероятно културно пътешествие. Пълната програма на „Аполония“ 2024 е достъпна на официалния сайт, а билетите, включително и „златния билет“ за всички събития, са вече в продажба на Eventim. Подгответе се за 10 дни на изкуство, вдъхновение и магия в сърцето на Созопол!

 

Бояна Маркова

 

Повече информация за програмата на Аполония може да намерите на:

 

https://www.apollonia.bg/

 

На Facebook страницата на фестивала:

 

https://www.facebook.com/ApolloniaFestival/

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2193 |04.09.2024 СЗО разкри има ли връзка между мобилните телефони и рака на мозъка . 0| 2194 |04.09.2024 Кметът Терзиев: Има риск за лиценза на общинското дружество "Софинвест" . 0| 2181 |04.09.2024 Тежка катастрофа с три коли в Кърджалийско. Мъж на 71 години е загинал на място . 0| 2185 |04.09.2024 Експерт: Колкото по-ниска киберкултура има една държава, толкова е по-уязвима на атаки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads