Реклама / Ads
0| 3380 |01.06.2022 НОВИНИ

Празнуват най-важните хора на света - децата

.
Източник: УМБАЛ „Софиямед“
Международният ден на детето, 1 юни, се празнува вече почти 100 години. Той води началото си от световна конференция, проведена в Женева, която била посветена на благосъстоянието на децата по света. Тази конференция се провела през 1925 година и на нея била приета декларация за правата на децата, според която възрастните трябва да предоставят на децата всичко, което съдейства за тяхното добруване, без значение от тяхната народност, вяра или раса.
 

За да се стигне до празнуването на Ден на детето, се е започнало именно с тази декларация. Според нея възрастните трябва да осигурят възможност на детето да се развива, както физически, така и душевно по най-добрия възможен начин. Те трябва да го насърчават да развива способностите и уменията си, за да стане пълноценен възрастен в бъдеще.


Въпреки че няма точна информация как е избрана датата 1-ви юни, се счита че тя идва от китайския фестивал на драконовите лодки, който се празнува на този ден. Празникът на драконите е празнуван в Китай още от дълбока древност и е свързан с пролетното равноденствие.


През 1925 г. генералният консул на Китай събрал всички китайски сирачета на 1-ви юни, за да празнува с тях този китайски фестивал. На същия ден се състоял и конгресът в Женева. И все пак, за да стане този Ден на детето международно отбелязван, трябвало да изминат още 25 години. Така през 1950 година празникът за първи път бил празнуван едновременно в над 50 държави по целия свят. От тази година насам на всеки 1-ви юни най-голямо внимание получават децата.


Къде ще празнуват децата?


В Парк-театър „Борисова градина“, от 11 ч. 6 училища ще празнуват, като ще бъдат изсвирени и техните нови химни в празничен концерт.


Детски празник ще има и на английската поляна в Южния парк от 10 ч.


В чест на най-хубавия детски празник Националният политехнически музей приканва децата да влязат в ролята на изследователи. Децата и техните придружители ще имат възможност да видят не само различни видове техника, но и да „изследват“ отблизо прародителите на днешните „умни“ технологии. По-възрастните ще могат да покажат, а и да разкажат на малчуганите, как са слушали музика преди ерата на YouTube и Spotify и дали им е било скучно, когато не е имало кабелна телевизия и интернет. Родителите ще могат да си припомнят най-популярните реклами за техника и електроника, излъчвани през 80-те и 90-те години на ХХ век и да споделят кои са били техните най-любими марки. И малки, и големи, ще имат шанс да демонстрират геймърските си уменията на едни от първите компютърни игри.


Държавната агенция за закрила на детето организира празник за децата по повод 1 юни – Международен ден на детето под надслов „Нека всеки ден да е ден на детето“. Начало на събитията е дефиле на ученици от столични училища, начело с мажоретен състав и духов оркестър. Дефилето ще започне от „Ларгото“ в 11.00 часа.


Детският център на Столична библиотека, най - големият в България, разполагащ с 67 хил. тома книги и 16 хил. читатели деца, всеки ден предлага на децата на София различни атрактивни занимания, дигитални и арт работилници, интересни конкурси и състезания, VR пътешествия, срещи на живо с писатели и известни личности. За децата са винаги отворени и достъпни: модерна VR стая, различни комфортни пространства за четене, учебни занимания, забавни и дигитални игри, цифрови умения.


В деня на „най-важните хора на света“ - 1 юни Столична библиотека подарява на децата празник под наслов „Чети, играй и твори на площад Славейков“ и предлага за всяко дете по нещо занимателно и любопитно. Продължава и пролетният базар на книгата, където много автори ще представят своите детски творби.


Във връзка с 1 юни Международния ден на детето във военни формирования в различни гарнизони на страната ще се проведе Ден на отворени врати.

 

На 1 юни БДЖ ще предостави възможност за всички желаещи деца да се повозят на атракционна мотриса, която е част от музейното наследство на железопътния превозвач.

 

Ден на отворените врати по случай Международния ден на детето ще се проведе във факултет „ПБЗН“ при Академията на МВР. Начален час - 9.30 часа, факултет „Пожарна безопасност и защита на населението“ – ул. „Пиротска“ 171, и парк „Св. Троица“. Организатори на събитието са факултет „Пожарна безопасност и защита на населението“ при Академията на МВР и Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, със съдействието на район „Илинден“ – Столична община. По време на празника посетителите ще могат да проследят различни демонстрации на пожарна и спасителна техника, както и атрактивно състезание между пожарникари.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3220 |31.05.2022 Радев: Трябва да създаваме условия в България да растат здрави, волеви и сплотени млади хора . 0| 4317 |30.05.2022 Петков получил „топла покана“ за членство в „Обнови Европа“, но недоумява как с хора от „Магнитски“ ДПС ще са част от групата . 0| 3973 |27.05.2022 Министър Сандов: Сламени хора и офшорки стоят зад някои предприятия в България . 0| 9339 |25.05.2022 Проф. Радулов: Хора от екипа на Петков водят разговори за евроинтеграцията на РСМ зад гърба на външно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads