Реклама / Ads
3| 2862 |11.08.2023 НОВИНИ

ПРБ и МВР ще борят наркоразпространението, трафика на хора и незаконната миграция с междуведомствено звено

.
ПРБ и МВР създадоха междуведомствено звено за борба с наркоразпространението, трафика на хора и незаконната миграция Източник: ПРБ
Изпълняващият функциите главен прокурор на Република България Борислав Сарафов и министърът на вътрешните работи Калин Стоянов подписаха заповед за създаване на специализирано междуведомствено звено.
 

Неговата цел е да подпомага разследването по досъдебни производства, образуването на преписки, събирането и анализа на информация за организирани престъпни групи и лица, свързани с производство, държане и разпространение на наркотични вещества, трафик на хора и на незаконната миграция.

 

В специализираното звено участват прокурори от Върховна касационна прокуратура, ръководни служители от ГД „Национална полиция“ и ГД „Борба с организираната престъпност“. Те ще извършват мониторинг на оперативни дела, преписки и досъдебни производства с цел своевременното им приключване. 

 

С оглед превенция срещу разпространението на наркотици със съдействието на Министерство на образованието и науката ще се организират разяснителни дискусии, срещи и обучения с ученици, учители, родители и представители на охранителни фирми, отговарящи за сигурността в учебните заведения, за вредоносните последици от употребата на наркотични вещества и тенденциите при тяхното разпространение.

 

Участниците в образователните сесии ще бъдат запознавани и с предвидената наказателна отговорност и санкциите, съгласно действащото законодателство.

Междуведомственото звено ще представя ежемесечен доклад на главния прокурор и на министъра на вътрешните работи за извършената работа, като целта е изготвянето на оценка на наличните данни, осъществяването на мониторинг и подобряване ефективността на работата на прокуратурата и МВР.

 

Резултатите от дейността на звеното по противодействие на организирани престъпни групи и лица, занимаващи се с разпространението на наркотични вещества, трафик на хора и незаконна миграция, ще бъдат представяни регулярно на обществеността. 

 

Контролът по ръководството и координацията на съвместното звено са възложени на заместник главния прокурор при ВКП и на главния секретар на МВР, съобщиха от пресцентъра на ПРБ.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 5790 |28.07.2023 Министър Андрей Цеков: АМ ”Тракия” с трите си ленти не може да поеме трафика към морето . 3| 2709 |28.07.2023 Зеленски записа послание от разрушения храм в Одеса: Благодаря на всички, които се борят за Украйна! /видео/ . 0| 2788 |21.07.2023 Лекари се борят за живота на 8-годишното момче, което беше ударено от мълния в Бургас . 0| 2691 |20.07.2023 Жена блъсна по невнимание детето си с автомобил, лекари се борят за живота му

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads