Реклама / Ads
25| 4489 |07.03.2021 НОВИНИ

Политилози в спор за победител на изборите, но единодушни за нов вот след 4 април

.
Източник: споткадър, Нова телевизия
В рамките на този парламент няма да може да се формира стабилна коалиция заради принципните позиции на БСП, не изключвам вариант за нови парламентарни избори, заяви в ефира на Нова телевизия политологът Росен Карадимов.
 

Обликът на гласуването през април щял да бъде зададен от отговора на три големи въпроса, смята колегата му Румяна Коларова.

 

„Въпросът е каква част от хората, които ще отидат да гласуват, са на мнение, че тези, които ни управляват са нищожества или негодници. Това беше патосът на протестите от миналата година. Това е патосът и на публичните изяви на президента до ден днешен. Миналата година на протестиращите се привиждаше, че идва нова 89-та или 90-та година, ако не това, то поне нова 97-ма година, но явно, че ситуацията не е такава. Тя не е сходна и с тази от 2001 година, както и от 2009, когато ГЕРБ дойде на власт. Сега в момента съществуват два варианта: или като през 2013 година, когато ГЕРБ бяха първи, но останаха в опозиция, или 2014, когато ГЕРБ бяха първи и направиха една широка коалиция с неудобни политически партньори“, обясни тя.

 

Вторият голям въпрос бил до каква степен хората ще се доверят на новото, смята Коларова, визирайки Слави Трифонов.

 

„Той не може да направи бизнес партия като Ковачки и Марешки. Той ще направи една партия, която хем стъпва върху неговата бизнес мрежа, хем е партия на фенове. Убедена съм, че Слави няма да повтори феномена „Атака“. Един от основните въпроси тук ще бъдат листите. Вторият голям проблем с листите и идентичността е при БСП. Нямам отговор на въпроса как ще се отрази на левицата феноменът Нинова“, добави политологът.

 

Според Румяна Коларова БСП нямала потенциал за победа. На другия полюс бе мнението на Росен Карадимов, който отбеляза още, че кампанията реално започна от лятото на миналата година.

 

„И през 2001, и през 2009 година България беше много стабилна. Когато българинът няма страх за работата, за образованието на децата си, за пенсията си, е склонен да гледа на политиката малко повече като на игра, на футболен мач, на емоция. Когато обаче е в условията на криза, каквато е в момента, избирателят ще избере две неща – промяна и предсказуемост в промяната. Авантюрата да избереш промяна през непознатото е изключително голяма, а за пръв път гласуването ще бъде рационално“, смята той. „Ако българинът избере промяна и предсказуемост, няма по-подходящ субект от БСП“, добави Карадимов.  

 

Ще има две партии, при които ще се наблюдава ерозия, прогнозира от друга страна Коларова.

 

„Мисля, че ще има две партии при които ще има сериозна ерозия – БСП и Слави Трифонов. При първата решаваща роля ще изиграе организацията. При Слави ерозията е свързана с това, че декларираното желание за гласуване е условно“.

 

„Прогнозирано е отсъствието на Пеевски от листите на ДПС. Въпросът е дой и доколко ще повярва. Това не е ход към избирателите, а към европейските партньори на партията“, коментира Румяна Коларова. Според Карадимов обаче това не било предсказуемо.

 

Коларова е убедена, че ДПС и БСП ще запазят „отдавна образувания лявоцентристки блок помежду си“.

 

„От 10 години ГЕРБ е на власт благодарение на скритата подкрепа на ДПС“, не се съгласи с колежката си Карадимов.

 

В рамките на този парламент няма да може да се формира стабилна коалиция заради принципните позиции на БСП, не изключвам вариант за нови парламентарни избори.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 3449 |07.03.2021 Чрез „зеления паспорт“ искат да си сложим определена ваксина или ни предпазват? . 3| 3324 |06.03.2021 СЗО не препоръчва ”ваксинационни паспорти”, все още . 2| 3305 |05.03.2021 Депутатите гледат спорните спецпенсии за творците на изпроводяк . 24| 3220 |02.03.2021 ЕК: Ваксинационният паспорт няма да е препоръчителен, а задължителен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads