Реклама / Ads
32| 12141 |08.10.2020 НОВИНИ

Преди мача с унгарците: Какво сте чели от акад. Антон Дончев? Отговор: Ъъ...

.
Въпрос: Коя книга на Антон Дончев най-много ви харесва? Отговор: ?!... Въпрос: На акад. Антон Дончев… Отговор: Кой, кой?... Това някакъв та..к ли е? Въпрос: Вчера е бил на среща с вас… Отсреща затварят телефона.
 

Малък експеримент на Фрог нюз след посещението на акад. Антон Дончев с футболистите от националния отбор преди мача им с Унгария. Решителен мач по пътя към европейското първенство. Подобно нещо за надъхване на играчите се прави за първи път, заявяват гордо от БФС. Опитът ни да научим повече за „вдъхновяващата беседа“ продължи общо около 30 секунди разговор с хора от "кухнята"... Смяха се от сърце на нелепата ситуация. Споменаха две-три имена от шоубизнеса, които биха свършили много повече работа.





Сигурно някакви умни глави във футболния съюз или платени пиари са родили идеята. Запитали ли са се преди това, колко от „лъвовете“ знаят кой е Антон Дончев и са чели книгите му? Може би са гледали филма „Време разделно“, но и това не е сигурно, както не е сигурно какво точно е мнението им за събитията, разказани в него. Не обиждам никого – такива са реалностите. Финландецът чете 11 книги на година, а българинът – 0,5…

 

Академикът не са го завели да популяризира българската литература сред футболистите, а да надъхва едни мъже да победят надъхани мъже от друга държава.

 

Антон Дончев е академик – най-висшето научно звание. Известен е най-вече с романа „Време разделно“, който е филмиран през 80-те години, по съвпадение по времето на възродителния процес. Наричан е жив класик. На 90 години е.

 

Практиката известни хора да влизат в съблекалнята при национали е известна от години в ралични държави.

 

Пример в това отношение е рокаджията Род Стюарт. Той много пъти е навивал шотландците да дадат всичко от себе си за победата. „Ние сме горди шотландци…“, започвал всеки път. Големият музикант няма академична титла, но през 2016 г. е удостоен в рицарско звание от кралица Елизабет II. За заслуги към музиката и благотворителността. Хитовете му Sailing, Baby Jane, Maggie May, SEXUAL RELIGION, Da Ya Think I'm Sexy и пр. всеки може да запее, но също така се знае, че е дарил милиони за даровити деца, млади спортисти и години наред е бил гост по специална програма в различни училища и е разговарял свободно с тийнейджъри по теми, които ги вълнуват. (Случаят е описван преди години в сп. „Септември“.)

 

Стюарт далеч не е първият. Същото правел и великият Мохамед Али. Посетил е стотици училища по света, включително в Африка, надъхвал децата да спортуват, а преди важни състезания вдигал духа на спортистите с примери и пламенни думи. Негов е изразът: „Каквито й да са мечтите и целите ви, можете да ги постигнете, ако здраво се потрудите“.





В съблекалнята на националния отбор на Англия често влиза Дейвид Бекъм. Звездата познава футбола от А до Я, знае какво чувстват и мислят играчите преди да излязат на терена. Не се споменава да е говорил на момчетата за крал Артур или Томас Кромуел, но резултатите от надъхването му са факт. Негови са думите: „Накарайте родителите си да се гордеят с вас. Тогава всички ще се гордеят с вас“. Наистина звучи добре.

 

Акад. Дончев сигурно се е постарал да вдъхне кураж и желание у националите за предстоящата битка. Но се съмнявам в ползата от това упражнение. Не че идеята е лоша, но други са подходящите хора за реализацията й.  

 

На футболистите просто трябва да се обясни кратко: Нямате право на повече грешки. Сега е моментът да накарате много хора в България да запомнят имената ви!

 

Добре е да го каже човек, когото познават и на когото се възхищават. Има такива.

 

Атанас Димитров

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 4890 |08.10.2020 Властта пак ухажва предизборно. Предлагат от догодина помощта за 1 и 8 клас да е без критерий за доход . 2| 5322 |03.10.2020 Гришо пред поредното предизвикателство в ”Ролан Гарос” . 15| 5407 |24.09.2020 Борисов опитва да помпа мускули за факти, известни отпреди месеци . 1| 5265 |17.09.2020 ЦСКА с трансферен удар преди БАТЕ Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads