Реклама / Ads
8| 3170 |22.02.2021 НОВИНИ

Преди обещаното отваряне: Заведенията у нас с пет искания към държавата

.
Източник: БГНЕС
Ресторантьорският и развлекателен бранш бе поставен в ситуация да поеме цялата тежест, породена от COVID пандемията. Ние сме единственият сектор, който в национален мащаб е под забрана за работа повече от шест месеца в последната една година. Това доведе до масови фалити в бранша, натрупване на задължения и изключително сложна ситуация, която вече се изразява в борба за оцеляване, а не за печелене на дивиденти, каквато е основната функция на частния бизнес.
 

Това пишат от Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България в отворено писмо до Националното сдружение на Общините в България. Те предлагат пет точки с конкретни предложения за подкрепа към най-засегнатия от COVID-кризата бранш.

 

„С оглед на възможността и надеждата на всички ни, че от 01.03.2021 г. местата за хранене и развлечение отново ще могат да работят, но с намален капацитет, ограничено работно време, допълнителни разходи за дезинфекция и несигурен интерес към посещения от нашите потенциални клиенти, се обръщаме към вас с апел да предприемете нужните действия, които са изключително във вашия ресор на действие, а именно:

 

1. До края на 2021 г. таксите за тротоарно право за поставяне на маси пред заведенията да бъдат редуцирани с 50%.

 

2. Таксите за издадените разрешения за удължено работно време през 2020 г. да бъдат преразгледани и, съответно - удължени за периода на забраната за работа. Всички разрешения за удължено работно време, получени през 2021 г., да бъдат с 50% намаление на таксата (за общините, които изискват такива допълнителни такси).

 

3. Наемите на общински имоти, отдавани за предлагането на ресторантьорски услуги, да бъдат редуцирани с 50% до края на 2021 г.

 

4. Да бъдат преразгледани таксите за битови отпадъци, а същите да бъдат опростени на 100% за периода на забраната за работа.

 

5. Да се сформират регионални антикризисни икономически щабове, в които да участват представители от асоциациите на засегнатите браншове. Щабовете да заседават два пъти месечно с цел проследяване на цялостната обстановка и промяната в положителен или отрицателен план на действията на рестрикциите към бизнеса, мерките в подкрепа и евентуалното приемане на нови предложения.

 

Писмото е подписано от председателя на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов и от председателя на Сдружението на заведенията в България Емил Коларов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 7127 |18.02.2021 Само във Фрог: Общината на Фандъкова и ДНСК знаели преди 3 г. за незаконните обекти пред болница „Св. Иван Рилски“ /документи/ . 9| 3260 |17.02.2021 Предизборно Борисов ръси пари на общините . 3| 2959 |17.02.2021 ЦИК реши: 29 дни предизборни обещания . 15| 3113 |17.02.2021 Месец и половина преди изборите БСП е единствената партия с програма за управление

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads