Реклама / Ads
8| 21927 |01.04.2024 НОВИНИ

Собствениците на заведения отново на бунт, искат от тях да си плащат употребата на тротоар

.
Общината искат такса "тротоарно право" Източник: БГНЕС
Собствениците на заведения отново са недоволни.  Българската асоциация на заведенията, Сдружението на заведенията в България, Браншова асоциация на ресторантьорите – София – регионална структура на БХРА и Българската асоциация за туризъм изразяват своето недоумение от обявена с официално прессъобщение, че Столичната община връща такса "тротоарно право" в пълния ѝ размер от 1 април тази година.
 

Те не са съгласни с твърдението, че "Таксата беше намалена през есента на 2019 г. заради мерките, свързани с епидемията от коронавирус, и оттогава се събира в непълен размер".

 

"Това просто не е вярно! Факт е, че докато заведенията бяха затворени с редица заповеди, такси за тротоарно право не се събираха, защото такова не се ползваше. След което, когато работиха с рестрикции на капацитета, таксите бяха намалени. И всичко се случваше с решения са Столичния общински съвет. Но това приключи през лятото на 2022 г. Веднага след отпадането на противоепидемичните мерки. Вече близо 2 години таксите са в 100% размер", настояват организациите.

 

"Вярваме, че обявеното се дължи по-скоро на некомпетентност и все още непознаване на материята, а не е някаква злонамерена атака. И настояваме за обяснение, защото нашите членове търсят такова от нас: "Какво точно се връща не на шега от днес, 1 април?". И защо в прессъобщението се цитира главния архитект на София Здравко Здравков, след като той няма касателство към промяна на таксите, а такива решения може да вземе само Столичният общински съвет?", посочват недоволните от бранша.

 

В прессъобщението на Общината за таксата от миналата седмица се посочваше, че Главният архитект на София е изработил и изпратил специални указания, които да подпомогнат собствениците на заведения при изпълнението на изискванията на наредбата за преместваемите обекти. Собствениците на заведения е необходимо да подготвят и нови схеми за разполагане на преместваемите обекти.

 

Целта е да бъде защитен интересът на гражданите и пешеходците, които трябва да могат да използват по-удобната и по-безопасна част от тротоара. Очакваните допълнителни приходи в хазната на Столичната община от връщането на пълния размер на такса "тротоарно право" са около 1.2 млн. лв. годишно.

 

Данните от касовото изпълнение на бюджета на общината показват, че през 2020 г. и 2021 г. постъпленията от тази такса са били общо с 2,2 млн. лв. по-малко.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2520 |01.04.2024 Съдът отмени запор на ценности от колекцията на Божков за над 20 млн. лв. . 0| 2499 |01.04.2024 Пенсиите на 350 хил. работещи пенсионери ще бъдат преизчислени служебно от днес . 3| 2413 |01.04.2024 Американски конгресмен предложи да се хвърли атомна бомба по Кремъл и Газа . 0| 2341 |01.04.2024 Украйна е свалила 2 вражески дрона, изстреляни от окупаторите през изминалата нощ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads