Реклама / Ads
13| 4803 |18.10.2011 НОВИНИ

Предизборни бонуси щедро заваляха от ГЕРБ

.
Б. Борисов
Ако искаме да е по-пълен бюджетът и по-блажна пицата, трябва да слагаме повече акцизи. В същото време това се прави от джоба на българите. И затова тази идея няма да бъде реализирана, отсече премиерът.
 

 

Природният газ няма да бъде натоварен с акциз догодина. Това се разбра от думите на премиера при откриването на нов водопровод в с. Габра, пише Труд. В проект за промени в Закона за акцизите на финансовото министерство се предвижда природният газ, използван като моторно гориво (популярен още като метан), да се облага с 1,70 лв. на гигаджаул (7 ст./кг). Ако синьото гориво се ползва за отопление, ставката ще е 0,20 лв./гигаджаул. От облагане се освобождава само газът за битови нужди. Мотивите на финансовото ведомство са хармонизиране на ставките за горивата у нас с тези в ЕС.

“Слагането на акциз на метана означава това да отиде директно в топлофикациите, в производството на ток и газстанциите. Което практически означава директно вдигане на цените на всичките тези услуги. По време на криза не можем да си го позволим”, отсече премиерът. Той е говорил вече с министъра на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков по въпроса, предстои да сподели резервите си и с финансист №1 Симеон Дянков.

 

“Идеята на Дянков е добра, но е криза и сега не може да стане”, заяви министър-председателят. И припомни на министрите си, че “дори като мислят на глас, след това се правят ужасни политически заключения”.

“Политическата отговорност за управлението на държавата я нося аз. Ако сложим данъци на всичко, което можем да обложим, ще напълним бюджета, но хората ще обеднеят. Ако искаме да е по-пълен бюджетът и по-блажна пицата, трябва да слагаме повече акцизи. В същото време това се прави от джоба на българите. И затова тази идея няма да бъде реализирана”, каза той.

 

Преди ден и самият Дянков даде “заден” ход за въвеждането на новия акциз с аргумента, че моментът не е подходящ.

Ако бъде въведен акциз, природният газ и парното може да поскъпнат, но тепърва ще се правят точни сметки, коментира преди седмица председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев. От таксиметровия бранш обаче са на мнение, че акцизът не е достатъчно основание цената за километър превоз да скочи. (Труд)

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4891 |17.10.2011 Д-р Константинов обвини БЛС в предизборни спекулации . 12| 5366 |11.10.2011 Разнобой: Т. Младенов се надявал на бонуси за държавните служители . 14| 5616 |31.08.2011 Опозицията обвини ГЕРБ в предизборни манипулации . 20| 6285 |31.08.2011 Цецка Цачева: Очаквам страсти и предизборни изненади в парламента

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads