Реклама / Ads
0| 4018 |24.01.2018 НОВИНИ

Предоговарянето със ”Софийска вода” е в интерес на столичани

.
Софийска вода ще трябва да подпише анекс към концесионния си договор, тъй като вече има яснота по предоговарянето на някои клаузи от основния контракт. За новостите съобщи общинският съветник и съпредседател на Политическа група 5 инж. Симеон Славчев, който е и зам.-председател на постоянната комисия по инженерна инфраструктура и енергийно планиране.
 
"Има сформирана работна група от общински съветници за предоговарянето на концесионния договор, който не може да бъде развален. По него работихме година и половина. Направихме десетки срещи със ръководството на "Софийска вода". Промените, които сме постигнали са много добри, балансирани са и са в интерес на столичани", каза инж. Славчев, който е и член на работната група.

Той обясни, че подписаният през 1999 г. концесионен договр е одобрен от друг състав на СОС и е подписан от друго ръководство на Столична община. "Това, което постигнахме е по-изгодни клаузи в договора и сме защитили интереса на гражданите. "Софийска вода" има кредити, които трябва да върне и да не остават в тежест на Столична община. Този анекст ббе единственият вариант да се подобрят някои несправедливости при подписването на концесията през 1999 г.", коментира Симеон Славчев.

Докладът за предоговарянето вече е готов и на 25 януари т. г. трябва да бъде одобрен от СОС. Предложените от работната група промени са две категории. Първата е технически изменения, отразяващи предвиденото рефинансиране на дружеството. Втората пък са изменения по същество, отразяващи промените, които са дискутирани от двете страни.

Според новите промени, които ще залегнат в анекса, концесионерът се задължава да изплати всички свои заеми до края на регулаторния период - 2017-2021 г. Нарушението на това задължение дава право за прекратяване на договора. Другото изискване е да се направят инвестиции в минимален размер, от 200 млн. лв. за регулаторния период. Освен това "Софийска вода" се ангажира да инвестира 1,5 млн. лв. годишно за финансиране на конкретни ВиК проекти от обществен интерес, определени от Столична община.

"СОС ще посочи списък в кои обекти да бъде инвестирано. Ресорната и водещата комисия по инженерна инфраструктура и енергийно планиране реши, че това ще бъдат предимно ВиК обекти в парковите пространства и в квартали, където няма изградена ВиК инфраструктура. До момента те остават извън инвестиционната програма. Със "Софийска вода" вече сме коментирали, че тези обекти не се стопанисват и ВиК инфраструктурата там не се подържа. Затова по-голямата част от този 1,5 млн. лв. ще бъдат инвестирани именно там", коментира инж. Славчев.

Най-трудно за предоговаряне се оказал процента на нормата на възръщаемост. В момента тя е 17%, а не както е определил регулатора КЕВР(около 10%). Аргументът на концесионера е бил, че това е заложено в основния договор.  В анекса обаче настоящата норма на възръщаемост ще е валидна само за настоящия бизнес план за периода 2017 - 2021 г. А след това, от 2022 г. ще е валидна нормата определена от КЕВР.

Нека да припомним, че вдигането на цената на водата, вече два пъти, бе определено от СОС икономически необосновано.

След изтичането на концесионния договор Столична община получава всички бази данни, включително клиентската и регистри, предвижда новият анекс. Двете страни Столична община и "Софийска вода" се съгласяват за новия анекст към договора за концесия, в който се уговарят процедурите и сроковете за обратно предаване на активите в края на концесията.

Всички тези промени вече са договорени от работната група и след одобрение от СОС ще се подпише анекса.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3891 |24.01.2018 „Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата . 0| 4018 |23.01.2018 „Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в част от жк. „Хаджи Димитър“ . 0| 3821 |22.01.2018 „Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата . 1| 4309 |21.01.2018 „Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads