Реклама / Ads
10| 4470 |09.12.2021 НОВИНИ

Предпоследно: Премиер - от ПП, четирима вицепремиери

.
Източник: БГНЕС
Новият кабинет ще има четирима вицепремиери - двама от „Продължаваме Промяната“, по един от БСП, „Демократична България“, а ИТН остава без вицепремиер. Станаха ясни и министерските постове, които ще се заемат от 4-те партии в кабинета, пише в коалиционното споразумение, предаде БГНЕС.
 

Министър-председателят ще бъде от ПП. От партията ще излъчат вицепремиер и министър на финансите, вицепремиер и министър на ефективното управление. От ПП ще излъчат още министри на образованието, здравеопазването, вътрешните работи, отбраната, транспорта, както и ще имат министър на растежа и иновациите и министър на културата.

 

От БСП ще излъчат социален министър, вицепремиер и министър на икономиката и индустрията, както ще имат министър на земеделието и министър на туризма.

 

ИТН поемат със свои министри енергетика, външни работи, регионално развитие, спорт.

 

ДБ – правосъдие, вицепремиер и министър на околната среда и водите, както и електронно управление.

 

Под шапката на министър-председателя преминава Българската агенция по безопасност на храните и Изпълнителната агенция по горите. Към вицепремиера и министър на финансите преминава - Дирекция „Централно координационно звено“. Досега дирекцията беше под шапката на Министерския съвет.

 

Към Министерството на финансите преминава и Изпълнителна агенция „Сертификационен одит на средствата от европейските земеделски фондове“.

 

Вицепремиерът по ефективно управление ще отговаря за Български пощи, които преминават от Министерството на транспорта.

 

От Министерството на правосъдието се прехвърля Агенцията по вписванията.

 

Под шапката на вицепремиера и министър на икономиката и индустрията се прехвърля „Терем холдинг“, "Транспортно строителство и възстановяване" ЕАД от МТИТС.

 

Закрива се държавно предприятие „Държавна петролна компания ЕАД“.

 

Под шапката на вицепремиера и министър на външните работи преминава Държавната агенция за българите в чужбина, която досега бе към Министерския съвет.

 

Дирекция „Съдебна защита“ преминава от Министерство на финансите към министъра на правосъдието.

 

Към Министерство на здравеопазването преминават всички държавни болници.

 

От Министерство на икономиката към Министерство на земеделието преминава държавно предприятие „Управление и стопанисване на язовири“.

 

Споразумението беше разпространено от вестник „Сега“, цитирайки „Монитор“. В публикувания текст липсва вицепремиер от ИТН, а в предложената структура на Министерски съвет, външният миинстър е записано, че ще бъде и вицепермиер.

 

По-рано и Кирил Петков, и Асен Василев заявиха, че вицепермиери ще имат всички партии, участващи в споразумението.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3855 |09.12.2021 ГЕРБ заядоха Янев на тема икономика. Премиерът категоричен - играят със статистика . 9| 3316 |08.12.2021 Василев: Вицепремиерите ще са петима, всяка партия ще има свой човек в министерствата . 5| 5848 |08.12.2021 Калина Константинова: Да, аз съм кандидатът за вицепремиер на ПП . 1| 3033 |07.12.2021 Каримански: Дали ще имаме свой вицепремиер, ще бъде уточнено при подписване на споразумението

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads