Реклама / Ads
1| 5198 |27.09.2017 НОВИНИ

Предстои поредна война! Втора ”Сирия” в Близкия Изток?

.
Григор Лилов
Няма изненади. Избирателна активност над 72%, подкрепили независимостта над 90%. Окончателните официални данни се очакват в петък или събота. Въпросът, който беше зададен на кюрдски, арабски, турски и асирийски, беше ”Искате ли районът на Кюрдистан кюрдистанските зони извън района да станат независима държава?”.
 
Правителството в Багдад е много нервно, но заради формулировката на въпроса Ердоган и моллите в Техеран стават все по-нервни.

Президентът на Кюрдистан Масуд Барзани ще го използва резултатите от референдума в преговорите с властта в Багдад, за да засили натиска за повече автономия и практическа независимост на територията. А и за да укрепи позициите на своята демократическа партия.

От другата страна в Багдад доскоро стоеше като президент Джалал Талабани, който е бос на Патриотичния съюз на Кюрдистан.

Двамата много пъти са кръстосвали остри шпаги, двете групировки са имали и въоръжени сблъсъци между тях. Затова прогнозирам пълен неуспех на преговорите, който ще бъде подгрят и от мощната проиранска групировка в иракската власт.

В книгите ми ("Либийска" връзка и "Дуел") съм отделил място и на двамата. Посочил съм, че са имали добри контакти с руските спецслужби, Талабани - и с българското военно разузнаване. Двамата обаче имат контакти и със САЩ, при Талабани - твърде близки и по този повод написах, че вероятно джеймсбондовците са повели в мача срещу рихардзоргевци - родни и съветски с поне 2 на нула. Но сега, във второто полувреме (последните години) май резултатът се обърна.
    
Искам да обърна внимание, че двамата лидери са били заедно и са работили съвместно през годините - както под руско влияние, така и по американски внушения. Били са и един срещу друг в зависимост от избраното от всеки тях влияние.

Допитването в Кюрдистан според мен не случайно съвпада с разгрома на Ислямска държава в Ирак и Сирия и сунитските радикални групировки там. Без тях трудно ще може да се оправдае каквато и да е външна намеса - косвена или пряка.

Затова смятам, че събитието с референдума обилно натори вече готовата почва за нова потенциална война, която освен гражданско-етническа и религиозна в Ирак ще се разрасне и до сблъсък между различните режими, управляващи други държави в онзи район.

Григор Лилов - фейсбук
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4821 |26.09.2017 Падна поредната генералска глава в Москва- този път командващия въздушните сили на Русия . 1| 4596 |14.09.2017 Работниците от ”Емко”: Държавата ни обяви война! . 1| 4678 |30.08.2017 Забраната за наргиле – поредната неефективна мярка . 1| 4026 |21.08.2017 Поредна трагедия в Слънчев бряг: 20-годишен англичанин падна от балкон и загина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads