Реклама / Ads
1| 4694 |30.08.2017 НОВИНИ

Забраната за наргиле – поредната неефективна мярка

.
Цели три закона щели да променят експерти от няколко министерства, за да регулират, а на практика забранят пушенето на наргиле. Разбира се, възбраната ще е за ползване от лица под 18 години.
 

Както винаги, летните политически пориви на което и да е управление, са изпълнени с популизъм и нездрава мисъл, но това едва ли ни учудва.

 

Да вземем за начало поводa за тази извънредна законодателна активност посред лято. Преди десетина дни 11-годишно момиче в Бургас губи живота си от ножа на 15-годишно момче. Според полицията спорът между тях възникнал заради неразбирателство около мястото, където трябвало да пушат наргиле. Колкото и съкрушаващо да е толкова малко дете да изгуби живота си по такъв нелеп начин, то това не би могло да бъде изначален мотив за промяната в законите. За жалост, подобен спор можеше да възникне и заради футболна топка, таблет или дреха… Не бихме стартирали нормативна процедура за забраната за ползването им от деца, нали?

 

Да преминем и към по-адекватните аргументи – наргилето е вредно. Тук едва ли може да има несъгласни, като спорът е единствено дали е по-вредно от цигарите или не. Най-простият отговор е, че това зависи от честотата на употребата, като всекидневното пушене на наргиле действително може да се окаже по-вредно от пушенето на цигари. Но не са ли и те забранени за използване от лица под 18 години? Ами алкохолът – нима той не е забранен за използване от непълнолетни?

 

Какво точно се постига с тези забрани? Според официалните статистики 34% от децата до 13 годишна възраст в България признават, че са опитвали алкохол. Този процент е по-висок от средния за Европа. Делът на 16-годишните у нас, които употребяват алкохол пък скача до 46%, според данни на Националния център за обществено здраве.

 

Да погледнем и какво е положението с цигарите. Всеки трети български ученик признава, че е опитвал да пуши, сочат данни на Световната здравна организация. Освен това 28% от момичетата и 21% от момчетата са и настоящи пушачи. Тютюнопушенето е значително по-разпространено сред 15-19-годишните - 38%, отколкото сред тези на 10-14 г. - едва 6%. Сред пушачите на възраст 10-14 г. преобладават момчетата, а сред тези на 15-19 г. – момичетата. Виждаме, че и тук забраната работи безотказно.

 

Какво можем да очакваме от поредната такава? Както знаем – забраненият плод е най-сладък, затова и може да се очаква повишаване на потреблението на наргилета, особено от ученици. Разликата е там, че това най-вероятно ще става извън настоящите съществуващи заведения, както и оборудването ще се закупува не от магазини, а от ръка на ръка, при това на по-висока цена.

 

Без да можем да се позовем на официална статистика, лесно можем да предположим, че наргилето в момента не е особено разпространено като забавление в България. Сравнението с алкохола и цигарите на този етап са неуместни. Но може би след забраната това ще се промени…А може би законодателят трябва да започне да мисли как да стимулира добрите практики сред младежите, вместо да популяризира лошите, чрез забрани.

 

Михаил Кръстев, Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4421 |30.08.2017 Искат тотална забрана за пушене на наргиле от непълнолетни . 2| 4290 |16.08.2017 Морето взе поредната си жертва-31-годишен мъж се удави в района на къмпинг ”Корал” . 1| 4117 |10.08.2017 Дървета-убийци взимат поредната си жертва, отговорни няма . 1| 5316 |04.08.2017 Мая Манолова: Ще настоявам да влезе в сила забраната на фирми на клошари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads