Реклама / Ads
1| 3232 |16.11.2022 НОВИНИ

ЕС предупреждава феновете на световното: Не сваляйте мобилните приложения на Катар

.
Съобщение към футболните фенове изпратиха европейските институции - мобилните приложения за Световното първенство в Катар представляват огромен риск за поверителността. От Брюксел съветват те да не бъдат инсталирани. 
 

Европейските регулатори за защита на данните се изредиха на опашка, за да предупредят за рисковете, които представляват апликациите за феновете на Мондиал. Според германски служители данните, събрани от две катарски приложения, които посетителите са помолени да изтеглят, "стигат много по-далеч“, отколкото показват съобщенията за поверителност на приложенията.


Норвежката и френската агенция за защита на данните също издадоха съвети потребителите да внимават, що се касае до мобилните приложения на Световното в Катар.


Норвежкият регулатор в понеделник заяви, че е "разтревожен“ от обширния достъп, който приложенията изискват. Френската агенция каза, че феновете трябва да обръщат "особено внимание“ на снимките и видеоклиповете и препоръчва на пътниците да инсталират приложенията точно преди заминаването и да ги изтрият веднага щом се върнат във Франция. Предупреждението бе повторено и от правителството на Париж. 


Близо 1,5 милиона посетители се очакват в Катар за Световното първенство по футбол, което ще се проведе от 20 ноември до 18 декември. Чужденците, посещаващи страната, бяха помолени да изтеглят официалното приложение за Световната купа Hayya, докато тези, които посещават здравни заведения, ще трябва да изтеглят приложението за проследяване на инфекции Ehteraz.


И двете приложения са обозначени като „шпионски софтуер“ от експерти, защото предоставят на властите в Катар широк достъп до данните на хората, както и възможността да четат, изтриват или променят съдържание и дори да правят директни обаждания.


Към момента няма официален коментар от правителството на Катар, както и от Google и Apple, които съхраняват приложенията на платформите си.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2982 |14.11.2022 МВР предупреждава, че телефонните измамници са се активирали. Вижте съветите на полицията . 1| 3159 |07.11.2022 Кличко предупреждава за евакуация на цивилни, ако токът в Киев спре напълно . 6| 4552 |06.11.2022 Метеоролозите предупреждават: Климатът на Земята се влошава все по-бързо . 1| 3150 |14.10.2022 Хотелиерите по морето предупреждават за нова бежанска вълна от Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads