Реклама / Ads
6| 4552 |06.11.2022 НОВИНИ

Метеоролозите предупреждават: Климатът на Земята се влошава все по-бързо

.
Затоплянето на времето и повишаването на морското равнище на Земята се влошават и то по-бързо, отколкото досега, предупреди Световната метеорологична организация, докато световните лидери се събират за международни преговори по климата в Египет, предаде Асошиейтед прес.
 

"Последният доклад "За състоянието на глобалния климат" е хроника на климатичния хаос. Трябва да отговорим на сигнала за бедствие на планетата с действие - амбициозно, заслужаващо доверие климатично действие", каза генералният секретар на ООН Антонио Гутериш. 

 

В годишния си доклад за състоянието на климата организацията на ООН за времето посочва, че покачването на морското равнище през последното десетилетие е двойно по-голямо в сравнение с последните десет години на миналия век и че от януари 2020 г. се почаква още по-бързо. От началото на десетилетието морското равнище се повишава с пет милиметра годишно в сравнение с ръст от 2,1 милиметра през 90-те години на миналия век.

 

Последните осем години са най-топлите в историята на измерванията, се посочва в доклада на Световната метеорологична организация (СМО). Той не представя нови данни, а обобщава последните тенденции и данни за климата и въздействието на промените.

 

"Загубихме в играта с топенето на ледовете, както и с морското равнище", каза за Асошиейтед прес ръководителят на СМО Петери Таалас. 

 

Единствената причина да не бъде подобрен годишният температурен рекорд през последните години е редкият тригодишен феномен Ла Ниня, каза той.

 

Данните са покачването на морското равнище и на средните температури са нищо в сравнение с удара, който климатичните промени нанасят върху хората с екстремните прояви на времето. В доклада се подчертават последиците от невижданите наводнения в Пакистан от лятото, при които загинаха над 1700 души и 7,9 милиона души бяха принудени да напуснат домовете си, от унищожителната четиригодишна суша в Източна Африка, довело над 18 милиона души до глад, пресъхването на река Яндзъ до най-ниски нива през август и рекордните горещини, които преживяха хората в Европа и Китай.

 

"Най-новият доклад на СМО изглежда като лабораторните резултати на критично болен пациент, но в случая пациентът е Земята", каза климатоложката Дженифър Франсис от Изследователския център по климата Уудуел в Кейп Код, която не е сред авторите на доклада.

 

Рекордно високи са и нивата на парниковите газове въглероден двуокис, метан и азотен окис, като метанът нараства с невиждани темпове, се посочва в доклада.

Това означава не само покачване на температурите, но и стремително топене на ледниците и на ледената покривка на Гренландия, пише в изследването. 

 

Около 90 на сто от горещината на земята отива в океана и горният му слой от 2000 метра се затопля все по-бързо. Затоплянето му през последните 15 години е 67 на сто по-бързо, отколкото през 1971 г. Този процес ще продължи и в бъдеще и това е необратима промяна за векове и дори хилядолетие напред, се посочва в доклада на СМО.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3164 |24.06.2022 Учени предупреждават: Вирусът на маймунската шарка мутира по-бързо, отколкото се очакваше . 0| 2759 |06.04.2021 Планинските служби предупреждават: Лавинна опасност в Банско . 0| 4282 |27.08.2020 Горещ ден обещават метеоролозите . 6| 5538 |05.05.2020 Учени предупреждават: Втора вълна от COVID-19 може да удари Италия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads