Реклама / Ads
1| 3278 |24.12.2022 НОВИНИ

Предупреждение: ”Катаргейт” под въпрос заради изтичане на документи към медиите

.
Белгийският министър на правосъдието Винсент Ван Куикенборн обеща да не остави ”камък върху камък” в разследването за корупция, което разтърсва ЕС, но предупреди, че повторното изтичане на информация от разследването е ”опасно” за осигуряването на правосъдие, предава БГНЕС.
 

Белгия е на предната линия на най-голямото разследване за корупцията в ЕС от почти четвърт век насам, на фона на твърденията, че Катар и Мароко са купували влияние в Европейския парламент. От 10 декември насам белгийската федерална полиция извърши серия от най-малко 20 обиска в жилища и офиси в Брюксел, като иззе мобилни телефони, компютри и над 1,5 млн. евро в брой.

 

Четирима заподозрени са арестувани по предварителни обвинения в "участие в престъпна организация, пране на пари и корупция". Сред тях е и Ева Кайли, гръцки евродепутат, отстранена от поста заместник-председател на Европейския парламент след избухването на скандала, която ще остане в ареста поне още един месец, пише „Политико“.

 

Някои от адвокатите на заподозрените вече критикуват белгийското разследване, като поне един от тях е написал до съдебната власт, че "има огромен процедурен проблем" поради изтичането на ключови документи към медиите. Вестниците наистина изнесоха пикантни подробности за открити тайници с пари и признания, които далеч надхвърлят официалните съобщения.

 

Проблемът за белгийските следователи е, че защитата може да се възползва от този теч на информация, за да атакува процедурни пропуски по делото и да твърди, че правото на професионална тайна и правото на достъп до запечатани документи са били нарушени.


В интервю за "Политико" Ван Куикенборн заяви, че федералната прокуратура е започнала наказателно разследване на подобно изтичане на информация, за да запази доверието в съдебния процес.

 

"Защитата може да използва това, разбира се, защото презумпцията за невиновност е друг принцип на нашата правова държава. Не е работа на пресата да започва да осъжда хората предварително. Това, разбира се, е деликатно - това е опасно", каза той, говорейки от защитено жилище, където прекарва Коледа поради заплахите срещу него от страна на престъпни групировки като наркобанди.

 

Белгийският министър на правосъдието внимаваше да не разкрива подробности от разследването, тъй като това би могло да попречи на делото. Той обаче потвърди, че белгийската държавна сигурност, в сътрудничество с няколко други европейски разузнавателни служби, е била в основата на разследването, като добави, че проверката е започнала още през март 2021 г. Той подчерта: "Нашата белгийска съдебна система работи много добре с италианската съдебна система по това досие". Трима от четиримата заподозрени, на които са повдигнати предварителни обвинения, са италианци.

 

Според Ван Куикенборн белгийското разследване показва как инвестициите в белгийската съдебна система, белгийските разузнавателни служби и антикорупционния отдел на белгийската полиция вече се отплащат. Домакинството на европейските институции, НАТО и други международни институции е свързано с отговорности, подчерта фламандският политик. Белгия не дава "свободен пропуск на престъпниците", отбеляза той, а продължаващото разследване " изпраща също така сигнал към онези, които искат да тръгнат по същия път в бъдеще".

 

"Белгийската държавна сигурност работи не само в борбата срещу тероризма и екстремизма, но и в борбата срещу шпионажа и чуждестранната намеса", каза той. "Ние се насочваме предимно към държави, които се стремят да дестабилизират нашето общество", продължи той, посочвайки Русия, Китай и "нелоялни държави" като страни, които са ясно на радара на белгийската разузнавателна служба.

 

Той спомена и за собствената си Коледа под охрана. "Ситуацията, в която се намирам в момента, също доказва, че организираната престъпност се опитва да се намеси - чрез сплашване и насилие, в нашето общество. Помолихме също така държавната сигурност да работи много конкретно по този въпрос, да разгледа евентуалния проблем с корупцията в нашата система [...] да разгледа влиянието на решенията и органите за вземане на решения."

 

По отношение на контрола и баланса Белгия се надява в бъдеще да си сътрудничи с Европейския парламент в още по-голяма степен, каза той и заяви, че може да се направи повече.

 

"От Европейския парламент зависи да организира по-добри механизми за контрол по отношение на членовете на Европейския парламент, както и да организира по-голяма прозрачност в процеса на вземане на решения. Белгийската съдебна система с удоволствие би работила още по-тясно с Европейския парламент."

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3528 |22.12.2022 Меджидиев за разменените бебета: Става въпрос за човешка грешка . 0| 3019 |19.12.2022 Българският парламент инициира международна среща на високо равнище ЕС – Турция по въпросите на миграцията . 1| 2866 |19.12.2022 България е поела ангажимент да бъде посредник между Турция и ЕС по въпросите, свързани с миграцията . 2| 3336 |14.12.2022 Депутатите отхвърлиха закон и поставиха под въпрос близо 800 млн. евро по Плана за възстановяване

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads