Реклама / Ads
14| 2649 |05.05.2024 НОВИНИ

Преживяваме най-тежкия изблик на антисемитизъм от Втората световна война, сочи Годишен доклад

.
През седемте месеца след шокиращото нападение на палестинското ислямистко движение "Хамас" срещу Израел светът е свидетел на най-тежкия изблик на антисемитизъм след Втората световна война, се казва в публикуван днес годишен доклад.
 

"Ако тази тенденция се запази, евреите в много страни вече няма да могат да живеят със своята идентичност в безопасност и свобода", предупреждават Центърът за изследване на съвременното европейско еврейство към Телавивския университет и базираната в САЩ Лига против поругаването, информират ДПА и БТА.

 

"Годината не е 1938-а (приемането на антисемитските закони в Германия), дори не е 1933-та (идването на Адолф Хитлер на власт)", каза професор Урия Шавит. "Ако сегашните тенденции обаче се запазят, завесите ще се спуснат над възможността да се води еврейски живот на Запад - да се носи звездата на Давид, да се посещават синагоги и центрове на общността, да се изпращат децата в еврейски училища, да се посещава еврейски клуб в университетското градче или да се говори иврит", заяви той.

 

В доклада се отбелязва, че антисемитизмът не е спрял да се засилва през месеците и годините, предхождащи масовите убийства, извършени от "Хамас" и други палестински екстремистки групировки, но "7 октомври спомогна за разрастването на пожара, който вече беше излязъл извън контрол". В САЩ, където живеят около 6 милиона евреи, между януари и септември 2023 г. например са регистрирани общо около 3500 антисемитски инцидента, а през последните три месеца на годината - почти 4000.

 

Подобна е и картината в други държави като Германия, където от януари до септември миналата година са документирани 1365 инцидента, свързани с антисемитизъм, а от октомври до декември - 2249.

 

В други страни с многобройни еврейски малцинства, включително Франция, Великобритания, Австралия, Италия, Бразилия и Мексико, също се наблюдава увеличение на тези прояви.  

 

Докладът, озаглавен "Загриженост за бъдещето на еврейския живот на Запад", предупреждава тази тенденция да не бъде обяснявана просто като реакция на хуманитарната катастрофа в ивицата Газа. "Това е така, защото някои от най-лошите антиеврейски изказвания във връзка с конфликта бяха направени в първите дни след 7 октомври", аргументират се авторите.

 

Според съставителите на документа: Антисемитизмът надига глава в средите както на крайната десница, така и на крайната левица, и се разпространява и в обществото като цяло, често чрез социалните мрежи.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4931 |05.05.2024 И Българският ансамбъл по художествена гимнастика ни зарадва, взе злато и бронз . 1| 2585 |05.05.2024 ChatGPT не успя с диагностицирането на сърдечни заболявания, прави грешки . 8| 3988 |05.05.2024 Мариус Куркински: Никой не ми е говорил за Бог. Аз вярвах в Бог и знаех, че той е . 1| 2555 |05.05.2024 Без Великденско чудо? Нетаняху заяви, че Израел не може да приеме исканията на Хамас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads