Реклама / Ads
7| 5817 |27.12.2019 НОВИНИ

МС прекрати седем концесии за добив на подземни богатства

.
Два от договорите се прекратяват за неизпълнение на основни договорни задължения от концесионера. Другите пет договора се прекратяват по взаимно съгласие, като най-често концесионерът посочва, че находищата са нерентабилни.
 

Концесионният договор за добив на варовици от находище "Ливадата" ще бъде прекратен едностранно, поради неизпълнение на основни договорни задължения от концесионера. Той не е заплатил концесионно възнаграждение и дължими неустойки за неизпълнение на договорни задължения. Не са предоставени и банкови гаранции, обезпечаващи изпълнението на основни задължения на концесионера. Находище „Ливадата” се намира на територията на община Стара Загора. През февруари 2008 г. за него е сключен концесионен договор с „Инмат” ООД, гр. Раднево. 

 

Също поради неизпълнение на основни задължения от концесионера, едностранно се прекратява концесионният договор за добив на строителни материали - кварцови пясъци, от находище "Добри дол". Находището се намира на територията на община Димово, област Видин. През февруари 2013 г. за него е сключен 35-годишен концесионен договор с „Добив и експлоатация АБО“ ООД, гр. Пловдив. Мярката за прекратяване на договора се налага поради неизпълнение от страна на концесионера на основни парични и непарични задължения - не са представени цялостни и годишни работни проекти за добива от находището и за неговата ликвидация и рекултивация, шестмесечни отчети за добитите количества кварцови пясъци, както и за дължимото концесионно плащане и други. Не е предоставена и банкова гаранция, обезпечаваща изпълнението на задълженията по концесионния договор. „Добив и експлоатация АБО“ ООД дължи и концесионни плащания. При проявен инвеститорски интерес към находището, за него ще бъде обявена нова процедура за предоставяне на концесия. 

 

Концесионният договор за добив на неметални полезни изкопаеми - кварцови пясъци, от находище "Корията" ще бъде прекратен по взаимно съгласие на страните. Находището се намира на територията на община Суворово, област Варна. През октомври 2008 г. за него е сключен концесионен договор с дружеството "Девня цимент" АД. В искането си за прекратяване на договора дружеството посочва, че предвид пазарната конюнктура ръководството на компанията е променило своите намерения и основната си визия за бъдещата производствена дейност. 

 

По взаимно съгласие се прекратява концесионният договор за добив на строителни материали - пясъци и чакъли, от находище "Долни Богров", участък "Сметището", разположен на територията на Столична община. Концесионният договор е сключен през юли 2001 г. с "Агростроймат" ООД, а през октомври 2003 г. наименованието на фирмата е променено на "Камъни и пясък" ООД, гр. София. В искането си за прекратяване на договора концесионерът посочва, че в резултат на намаляване на концесионната площ през 2011 г. и ограниченията, произтичащи от сервитутната зона на Автомагистрала „Хемус“, експлоатацията на находището не е рентабилна. 

 

И концесионният договор за добив на строителни материали - варовици, от находище "Кошарите" ще бъде прекратен по взаимно съгласие на страните. Находището се намира на територията на общините Сливница и Костинброд, Софийска област. През декември 2009 г. за него е сключен концесионен договор с дружеството "Кариери за чакъл и пясък - България" ЕАД - София. В искането си за прекратяване на договора дружеството посочва, че за него не е налице икономически интерес от разработване на находището. 

 

Концесионният договор за добив на строителни материали - варовици и пясъчници, от находище "Илиина могила" - участък „I“ и участък „II“, ще бъде прекратен по взаимно съгласие на страните. Находището се намира на територията на Столична община, като през ноември 2011 г. за него е сключен концесионен договор с "Кариери за чакъл и пясък - България" ЕАД, гр. София. В искането си за прекратяване на договора концесионерът посочва следната причина: в хода на осъществяване на процедурите по оценка на въздействието върху околната среда се установява, че части от поземлени имоти - общинска собственост, включени в концесионната площ, попадат в устройствени зони „Зона за градски паркове и градини“ , „Горска устройствена зона - рекреационни гори и земи - зелена гора“ и „Терени за транспортна инфраструктура“. Предвид тази констатация концесионерът е отправил искане за промяна на предназначението на посочените територии, но същото е било прието за недопустимо от Общинския експертен съвет по устройство на територията. 

 

По взаимно съгласие се прекратява и концесионният договор за добив на кварцови пясъци от находище "Чеирите", разположено на територията на община Аврен, област Варна. Концесионният договор е сключен през октомври 2010 г. с "Девня цимент" АД. В искането си за прекратяване на договора дружеството посочва следните мотиви: при предоставянето на концесията е било предвидено добиваните подземни богатства да се преработват на производствена площадка, разположена в границите на находище „Селски ниви“. Според изискванията на Закона за опазване на околната среда, такава дейност подлежи на оценка по ОВОС. Процедурата по ОВОС за добив на подземни богатства от находище „Селски ниви“ е прекратена, а концесионерът не е инициирал нова, която да се отнася за преработката на подземни богатства от находище „Чеирите“. Освен това, от „Девня цимент“ АД изтъкват, че, предвид пазарната конюнктура, компанията е променила своите намерения и основната си визия за бъдещата производствена дейност. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5448 |15.12.2019 Промоутърът на Кобрата: Пулев ще прекрати кариерата на Джошуа . 12| 4906 |22.11.2019 НС: 700 лева пожизнена пенсия за Лили Иванова и още седем изтъкнати творци . 0| 4172 |16.11.2019 Седем души пострадаха при катастрофа на микробус и кон край котленско село . 1| 3817 |14.11.2019 Прекратиха огъня в Ивицата Газа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads