Реклама / Ads
2| 4182 |29.11.2016 НОВИНИ

Прекратиха дело срещу човек на Станишев

.
Мария Девизиева
Софийският градски съд прекрати заради изтекла абсолютна давност делото срещу бившата шефка на политическия кабинет на премиера Пламен Орешарски - Мария Дивизиева.
 

Тя беше обвинена за помагач по т.нар. афера "ОПАК". По делото са обвиняеми общо осем души, включително бившият шеф на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов и бившият шеф на Военно-апелативния съд Петко Петков.

 

Девизиева в момента е шеф на кабинета на лидера на ПЕС Сергей Станишев. Останалите подсъдими са Атина Мавридис, Петя Гергова, Людмил Симеонов и Крум Симеонов. Делото е за присвояване на средства по европейския проект за създаване на информационна система на военните съдилища. Шефът на военния съд Петър Петков е обвинен като извършител, а останалите – като негови помагачи, припомня Медиапул.

 

Според прокуратурата съдия Петков е декларирал неверни данни за процедурата по избор на изпълнители на проекта пред дирекция "ОПАК" в финансовото министерство, чийто ръководител към онзи момент е била именно Дивизиева.

 

В обвинителния акт се твърди, че през пролетта на 2009 година, след съгласуване с Мария Дивизиева и по указание на Пенгезов, останалите обвиняеми са оформили документацията по проекта със задна дата. В документите пишело, че има проведени процедури по Закона за обществените поръчки (ЗОП) във връзка с избора на изпълнители по проекта, но такива не са били провеждани, смята прокуратурата.

 

Петков и Пенгезов са обвинени за присвояването на 42 000 лева. Дивизиева беше подсъдима, че е съветвала съдия Петко Петков да предостави неверни сведения пред дирекция "ОПАК". Нейната помощ се изразявала в съвети, разяснения и обещания да съдейства за одобряването на проекта. Абсолютната давност по нейното обвинения бе седем години и половина и изтече на 15 ноември тази година. Поради това съдът трябваше да прекрати делото срещу нея.

 

Това е поредният провал на прокуратурата по дело срещу хора от високите етажи на властта. До момента през мандата на главния прокурор Сотир Цацаров няма един осъден от този калибър.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5114 |27.11.2016 Рашидов: Пет човека ме плюят като каруцари, но не отговарям . 0| 7131 |25.11.2016 Делото срещу Перата под въпрос, задържаните от него афганистанци изчезнаха . 0| 4051 |25.11.2016 Прекратиха концесии на плаж в Слънчев бряг . 1| 3970 |24.11.2016 ВКС гледа делото срещу Христо Бисеров

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads