Реклама / Ads
17| 3598 |06.12.2023 НОВИНИ

Премиерът Денков: Коледата на 2023 ще бъде по-добра. Инфлацията е най-ниска от 2 г. насам /видео/

.
Източник: БГНЕС
"Точно преди половин година поехме управлението с ясното съзнание, че отговаряме на обществените очаквания за стабилно правителство, което ще се грижи за хората и бизнеса". Това каза премиерът акад. Николай Денков в началото на днешното заседание на правителството.
 

"Знаехме, че освен срещу часовника, се изправяме срещу заварени проблеми, изборен популизъм, яростни политически атаки и дезинформация. Бяхме наясно, че задачите са трудни, а подкрепата – несигурна. И въпреки всичко показахме, че сме екип, който може да се отърси от политическото честолюбие, да се издигне над злободневните атаки и да се съсредоточи върху реалните проблеми", заяви премиерът. .

 

"Първата задача беше борбата с инфлацията. От ден първи основната цел на правителството беше не просто да спре изтъняването на портфейла на българина, но и да подкрепи покупателните му способности.

 

Фактите – инфлацията падна на нивата отпреди войната. През октомври 2021 г. Беше 6%, а този октомври е 5,8% и е най-ниска от 2 г. Насам. За първи път въведохме мерки, които гарантират трайно ниски цени на продуктите от първа необходимост. С програмата "Достъпно за вас" правителството подкрепи и българските производители на храни. Обещахме на българите да се хранят с повече качествена и евтина храна, произведена у нас, и си държим на думата", посочи министър-председателят.

 

"Коледата на 2023 г. е бъде по-добра в сравнение с тази на 2022 г. Цените на основните стоки по тържищата са до равнището от миналата година и с още по-добра перспектива за в бъдеще, а доходите, благодарение на приетия бюджет, изпреварват годишната инфлация", добави той.

 

"Заложили сме ново 11-процентно повишение на доходите в новия бюджет за 2024 година, което е в пъти над очакваната инфлация", припомни премиерът.

 

Той допълни, че кабинетът му е "започнал реформата в правосъдието не на думи, а със съществени крачки".

 

"Само преди половин година контролът върху главния прокурор и Антикорупционният закон изглеждаха като политическа утопия. А вече са факт. И въпреки, че тези усилия са важни най-вече за справедливостта в България, те се оценяват и от нашите партньори. Европа премахна специалния мониторинг и признава, че имаме всички аргументи да бъдем приети в Шенген. Сигурни сме, че Нидерландия и Австрия също го разбират", заяви Денков.

 

"Единственият смисъл този кабинет да работи е, ако България се движи в правилната посока. В полза на хората и бизнеса и към Европа", каза премиерът.

 

ФрогНюз
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3619 |06.12.2023 Повечето българи искат България да е част от Европейския съюз . 0| 3501 |06.12.2023 „Софийска вода“ временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата . 0| 3507 |06.12.2023 Патриарх Неофит е в съзнание, състоянието му се подобрява . 1| 5232 |06.12.2023 В парламента започва обсъждането на бюджета за 2024 и законопроекти /на живо/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads