Реклама / Ads
24| 4814 |01.07.2013 НОВИНИ

Премиерът: Няма опасност за социалните разходи

.
Месец, след като пое кормилото, премиерът на правителството, подкрепено от Коалиция за България и ДПС, смята, че страната е в най-ниската си точка след кризата от 1996-97 г. В интервю за Нова ТВ Пламен Орешарски разкри, че неговият кабинет ще положи усилия за подобряване събираемостта на приходите в хазната и ще актуализира бюджета в най-скоро време, но без да поставя под въпрос социалните разходи
 

"Към неразплатените задължения на държавата към бизнеса трябва да се прибави и влошената събираемост на приходите", отбеляза Орешарски. Справката показвала, че задълженията възлизат на 2,4 млрд. лева, а в същото време по оценка на приходните агенции неизпълнението на приходите гравитира около 1 млрд. лева.

„Мисля, че ще загубим по-малко от проходите, защото имаме време до края на годината да разработим и да приложим мерки за намаляване както на контрабандата, така и на новия бич от последните години – необявяването на редица вътрешнообщностни доставки, които водят не само до загуба на приходи в бюджета, но и притискат местните производители", отбеляза министър-председателят.

По думите на Орешарски почти сигурно е, че бюджетът ще бъде прекрояван. "В момента разработваме варианти, така че да можем да финализираме годината по един нормален начин", каза премиерът, според който актуализацията ще бъде разработена в следващите седмица-две. Пламен Орешарски посочи, че дупката в хазната в момента е между 1 и 2 милиарда.

"Бюджетните затруднения обаче не поставят в опасност социалните програми, които стартира правителството, защото за тях е осигурено финансиране", увери премиерът. Изпълнителната власт вече започнала да пести с орязване на административните разходи на всички министерства с 5%, което ще е задължително, за по-големи съкращения ще се търсят резерви.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 28| 5519 |01.07.2013 Новият шеф на АЕЦ: Овчаров ми е приятел, но назначението ми няма връзка с него . 26| 5704 |01.07.2013 Д. Атанасова: Пл. Цеков няма да подаде оставка като шеф на НЗОК . 40| 5292 |29.06.2013 Омбусманът: Протестът ескалира, защото няма отговор на исканията . 106| 5107 |28.06.2013 Бойко Борисов: Парламентът е под обсада, и да иска човек няма как да се върне

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads