Реклама / Ads
0| 4774 |17.04.2022 НОВИНИ

Премиерски съветници клатят клона за Скопие. Излизали от рамковата позиция

.
Усещането неофициално е, че България води две политики за членството на Република Македония в ЕС. Официално няма две политики. Съветниците на премиера излизат от рамковата позиция, залегнала в коалиционното споразумение. Но не и самият премиер.
 

Това заяви пред bTV външният министър Теодора Генчовска. 

 

Коментарът й идва по повод напрежението по темата с членството на Скопие в ЕС и разнобоят в коалицията по въпроса. Твърди се, че премиерът Кирил Петков възнамерява до лятото ветото на България да бъде вдигнато. Освен това някои от формациите в управляващото мнозинство настояват тонът спрямо Скопие да бъде смекчен. Други пък са категорично против какъвто и да било компромис

Генчовска обаче е категорична - политиката на страната ни е една, а клонът клатят съветници на премиера. Имена не назова.

 

“Нямаме разнобой с премиера. Водим една политика. Факт е, че на по-ниски нива - ресорен зам.-министър и професионалистите, външнополитическите съветници на премиера, работят по различни текстове. Но до този момент МВнР не излиза от рамковата позиция. Съветниците на премиера излизат от рамковата позиция, залегнала в коалиционното споразумение”, посочи Генчовска.

 

По думите й външнополитическите съветници трябва да бъдат попитани какви ангажименти са поели. 

 

"В указанията, които ние спазваме по рамковата позиция, има много ясно разписан какъв трябва да бъде преговорния процес с република Северна Македония. Това, което се предлага, е по-скоро възможност, която да не гарантира изпълнението на договора от 2017 година и най-важното да гарантира правата на българите в Северна Македония. Т.е. някой върви в посока сваляне на вето без получаване на необходимите гаранции, но не самият премиер. Винаги с него сме говорили по един и същи начин на всички официални срещи“, обясни още Генчовска.

 

Тя обясни, че всяко едно решение, което е свързано с преговорния процес с преговорната рамка по отношение на Северна Македония, както и включването на Конституцията в правата на българите в преамбюла на конституцията и самата конституция на Северна Македония, изисква решения и мандат на Народното събрание.

 

"Може би са оставени първоначални грешни внушения в нашите колеги от Северна Македония, но ви уверявам, че наистина искаме държавата Северна Македония възможно най-скоро да стане член на Европейския съюз. Това е от наш изключителен интерес", обясни още Генчовска.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3053 |05.04.2022 „Насекомо“ отговаря на общински съветници от БСП за фермата за насекоми в с. Лозен . 0| 5883 |30.03.2022 US разузнаването: Между Путин и съветниците му има напрежение. Заблуждавали са го за Украйна . 0| 3214 |23.03.2022 Калоян Паргов: Подавам оставка като председател на групата съветници в СОС . 2| 3012 |21.02.2022 ”Продължаваме Промяната” обсъжда въвеждане на мандатност за кметове и общински съветници

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads