Реклама / Ads
0| 3053 |05.04.2022 НОВИНИ

„Насекомо“ отговаря на общински съветници от БСП за фермата за насекоми в с. Лозен

.
Източник: https://nasekomo.info/
„НАСЕКОМО“ се възползва от правото си на отговор и във връзка със зададените въпроси в статията от 4 април „Кой попита жителите на Лозен дали искат ферма за насекоми в селото“ обяснява: Обществено обсъждане като част от процедурата за ОВОС - регламентирана в Закона за опазването на околната среда - се прави в случай, че проектът е оценен като рисков за околната среда и за здравето на хората.
 

Процедурата по ОВОС е предшествана от Процедура по преценка дали е необходимо да се пристъпва към ОВОС.  Тя преминава през три нормативно определени етапа:  

 

1.     Когато не е наличен възможен риск за околната среда и здравето на хората,  РИОСВ преценява, че не е необходимо да се преминава към „Процедура по преценка за необходимостта от процедура по ОВОС“. В този случай инвестиционният проект не подлежи на разглеждане на следващите етапи. Такъв е случаят с инвестиционното намерение на „Насекомо“.

 

2.     Когато РИОСВ преценява, че е необходима Процедура по преценка дали е необходима процедура по ОВОС, се изисква допълнителна информация съгласно инструкции на РИОСВ. В този случай възможните решения са две: или няма нужда от ОВОС, или е необходима ОВОС. При тази процедура не се предвижда формат на обществено обсъждане.   

 

3.     Ако РИОСВ преценява, че е необходима ОВОС, тогава се изготвя доклад за Оценка на въздействието върху околната среда, който се представя на експертен съвет пред РИОСВ. Едва на този етап има обществено обсъждане, което се провежда след одобрението на доклада от експертния съвет.    

 

„Насекомо“ премина през продължила три и половина месеца процедура, в която компетентните органи са установили въз основа на предоставени документи и подробна информация, че проектът няма негативни въздействия върху околната среда и здравето на хората и няма нужда от преминаване на следващ етап от процедурата по ОВОС.

 

Всички документи във връзка с проекта и инвестиционното намерение на „Насекомо“ са публикувани на публично достъпен информативен сайт: www.nasekomo.info. Всеки, който наистина иска да се запознае със ситуацията и проекта на Насекомо, може да го направи, като прегледа публично предоставените документи.

 

На задължителен ОВОС подлежат мащабни строителни проекти за изграждането на магистрали, пътища, железопътни линии, пристанища, летища, електропроводи, тръбопроводи, електроцентрали, вкл. ТЕЦ, ВЕЦ, АЕЦ, вятърни и фотоволтаични електроцентрали над определен мащаб, пречиствателни станции, заводи за преработка на отпадъци и тежки метали и други.

 

В същото време, дейността на „Насекомо“ е безотпадна – не произвежда нито отпадни води, нито вредни емисии, нито друг тип замърсяване, които да имат отрицателно влияние върху природата или да застрашават здравето на хората.

 

В тази връзка „Насекомо“ пита:

 

Кой и защо сравнява един център за демонстрация на технология за производство на протеини с атомни централи или големи ферми за интензивно отглеждане на стопански животни? С какво един чист екологичен проект, който е българският пример за кръгово производство, пречи на някого? 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4929 |31.03.2022 Повдигат обвинение на кмета на Варна Иван Портних. Ще отговаря за фекалиите, изляли се в морето . 0| 3647 |25.03.2022 Трима вицепремиери и осем министри отговарят на депутатски питания. Огромен интерес към Рашков . 0| 3874 |23.03.2022 Безславно ГЕРБ поискаха Петков да иде в НС и да отговаря за ареста на Борисов . 0| 4133 |10.03.2022 Гешев атакува МВР и министерството на правосъдието, министър Йорданова отговаря

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads