Реклама / Ads
1| 6894 |26.07.2024 НОВИНИ

Димитър Куманов: Кой е отговорен складът да се натресе в гъсто населен район? Отговорът е прост...

.
Димитър Куманов
"Кoй разрешил и кой е отговорен тая работа да се натресе в гъсто населен район? Отговорът е прост - "компетентните" органи от МОСВ са я разрешили през процедурата по ОВОС!".
 

Инж. Димитър Куманов, сдружение "Балканка", Facebook.

 

Кoй разрешил и кой е отговорен тая работа да се натресе в гъсто населен район?


Отговорът е прост - "компетентните" органи от МОСВ са я разрешили през процедурата по ОВОС!


Имайки предвид, че най-важният компонент на околната среда са хората, всяко решение по ОВОС на първо място трябва да изследва точно този проблем - предотвратяване на рисковете за сигурността, живота, здравето и имуществото на населението!







И в регистъра на процедурите по ОВОС на Министерството во на Злото се откриват две решения за процесните складове за пиротехнически изделия, Огнестрелни оръжия и боеприпаси, издадени от "компетентните" органи - директорите на РИОСВ София.


Първото е от 2012 г., второто е от 2022 г.


Ето линк, в който се виждат и двете решения на "компетентните" органи, и двете с характер да не се извършва ОВОС...!!!???

И двете решения нарушават брутално чл.1 от ЗООС, в който е казано следното:


Чл. 1. Този закон урежда обществените отношения, свързани със:


1. опазването на околната среда за сегашните и бъдещите поколения и защитата на здравето на хората;


Също така и в двете решения не става нито дума за опасността от взривове и т.н.


Нито дума по този въпрос, а преценката е, че нямало вероятност от значително отрицателно въздействие върху природни местообитания, популации и местообитания на видове, предмет на опазване в защитени зони и т.н.


Както виждате - нито дума за хората!!!







Директорите на РИОСВ София, взели решенията, са:


Стефан Борисов - през 2012 г.
Ирена Петкова - през 2022 г.


Към цялата тая работа, която доказва колко са фалшиви процедурите и решенията по ОВОС у нас, трябва да се добави като основен виновник -
доц. Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор.


По негово предложение е отменена Наредба №7 по Закона за здравето за минималните отстояния от населените места.


Основанието е било, че така или иначе за всяка далавера ще се прави ОВОС, който бил щял да оцени минималните отстояния...


Разбира се, трябва да включим и ГД Пожарна безопасност и защита на населението, Служба КОС към МВР и пр. органи, които са съгласували това престъпление, но те са си ясни.

 

Крайният резултат е ясен, жалко за жертвите и пострадалите.


А па като се сетя какво предстои от надграждането на стената на хвостохранилище Люляковица до 267 метра височина от изсъхнал хвост, тоест кал, за което "компетентният" директор на РИОСВ Пазарджик и авторите на доклада по ОВОС са игнорирали напълно темата със сигурността, направо лошо ми става!!!


Само за да добиете представа - в списъка с експертите по ДОВОС за надграждането на Люляковица няма нито един, който да разбира от хидротехника, хидрогеология, сеизмична сигурност и прочее маловажни неща... Това е нарушение на член 83, алинея 3, във връзка с член 83, ал.5 от ЗООС, ама на кого ли му пука за някакво си там население?

 




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2199 |26.07.2024 Софийската окръжна прокуратура разследва взрива край Елин Пелин, извършили са разпити . 0| 2610 |26.07.2024 Адмирал Емил Ефтимов: Има риск, още не могат да започнат спасителните действия . 1| 2332 |26.07.2024 Технологична грешка предизвикала взрива край Елин Пелин? Ето какви са версиите . 6| 2209 |26.07.2024 Стопили сме се до 6 482 484 души, сочи последното преброяване на НСИ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads