Реклама / Ads
0| 3138 |30.03.2023 НОВИНИ

Препоръка към гласоподавателите: Сгъвайте два пъти машинната бюлетина

.
Източник: БГНЕС
Общественият съвет към ЦИК препоръчва на избирателите, които ще гласуват с машини на 2 април 2023 г., да сгъват два пъти машинната бюлетина преди да я подадат на член на СИК за поставяне на печат и да я пуснат в прозрачната урна.
 

В своите методически указания ЦИК не е посочила или препоръчала как точно да става сгъването на машинните бюлетини.

 

От Съвета обаче имат опасения, че ако тя се сгъне само веднъж, може да се разгъне при пускането в прозрачната кутия и да се разкрие тайната на вота, коментира Банкер.  

 

Това пише в официална позиция на Обществения съвет към ЦИК:

 

“В своите Методически указания ЦИК не е посочила или препоръчала как точно да става сгъването на машинните бюлетини. Комисията е оставила този въпрос на преценката на избирателя, а по телевизиите бе показвано еднократно сгъване.

 

Досега начинът на сгъването не беше важен, защото разписките от машините се пускаха по правило в непрозрачни кутии. На тези избори за първи път машинните бюлетини ще се пускат в прозрачни урни, както и хартиените бюлетини.

 

Опитът от последните избори (02.10.2022) показва, че в някои секции, където по грешка са били сложени прозрачни кутии за разписките от машинното гласуване, при еднократното им сгъване някои от тях са се отваряли и е можело да се види вотът на избирателя. 

 

Напомняме, че за хартиените бюлетини ЦИК препоръчва да се сгъват по два пъти именно с цел да не се разкрие вотът на избирателите. А тези бюлетини са доста по дълги и широки от машинните. Логично би било с бюлетините от машинното гласуване да сме също така предпазливи.

 

Затова ОС към ЦИК препоръчва на избирателите да сгъват два пъти и машинната бюлетина. Мястото е достатъчно, за да се сложи печат. Ако от СИК възразят, че мястото не им е достатъчно – първо да сложат печата и после избирателят да си я сгъне още веднъж.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3071 |27.12.2022 Консулът ни в Ниш с препоръка: Избягвайте пътувания към Сърбия поне през следващите 24 часа . 2| 2885 |26.10.2022 Германският президент се скри в бомбоубежище в Украйна, има препоръка бежанците да не се връщат тази зима . 7| 31909 |13.09.2021 Николай Хаджигенов: Има препоръка да бъде отстранен и разследван сега действащият директор на НСО . 6| 3179 |12.01.2021 Лекари с препоръка Банев да се лекува, съдът отказа да го пусне, за да влезе в болница

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads